Чудех се дали форума има нужда от тази тема,но все пак реших да я създам,защото съм голям фен на този спорт и почти всяка Събота го практикувам.

На кратко ето малко от историята на този спорт:
Игрите, при които топките се търкалят или хвърлят към някаква мишена са познати от дълбока древност. Най-старият вариант на боулинга датира от времето на Древния Египет. Днес най-популярен е американският вариант с десет кегли, който се играе по цял свят, на професионално и аматьорско ниво, за спорт и за развлечение. Съвременният боулинг с десет кегли е създаден, след като през 1845 г. е забранена играта с девет кегли, наредени под формата на ромб. За да избегнат забраната любителите на този спорт просто добавят една допълнителна кегла, а обичайната дотогава подредба се замества от триъгълната.
Ето и правилата ако за някой са непознати (макар,че се съмнявам):

Целта на играта е да се съборят всички кегли, с помощта на специалната топка за боулинг, направена от твърд каучук или пластмаса. Любопитно е, че топката има три отвора, където се поставят съответно палецът, средният и безименният пръст. Днес топките са с различна тежест и големина на отворите за пръстите на играча.

Пистата, по която се търкаля боулинг топката, за да достигне до кеглите, може да бъде покрита с пластмаса или ивици от кленова или борова дървесина. Тъй като настилката е изключително важна за успешната игра, боулингът се играе със специални обувки, които са с равни подметки и не само, че не повреждат настилката, но и предпазват от подхлъзване.

От двете страни на пистата има два улея, в които топката попада, ако не се движи централно по пътеката.Също така за разлика от Кегелбана боулинга се играе на писата с масло.Маслото може да бъде различно,но най-често се наричат:късо,дълго и средно намазване.От намазването зависи как ще се държи топката (върти) на пистата.Пистата съдържа и част без масло (суха част).В мазната част топката се търкаля, а в сухата тя придобива скорост и обороти и започва леко да си променя директорията-зависи от пускането и.В боулинга има различни производители на писти и акосесоари.Най-известни производители на писти и аксесоари за тях са:American Machine and Foundry (AMF), Qubica и други.

Има и производители на топки напимер: Brunswick, AMF, Storm, Ebonite ,Track, Columbia 300, Hammer и други.Топките имат различни цени.Ако някой реши да си закупи топка той трябва да я държи някъде, затова има сакове за топки. Те могат за имат място за от 1 до 6 или 7 топки. Също така има и специални обувки известни марки са: Ebonite, Etonic, Dexter, NXT и други. В повечето сакове има пространство и за обувки. Други аксесоари за истинския боулинг играч са талк, кърпа, различни сайдове за неговите обувки, лепенки за топка или за пръсти, специални клийнъри, накитници, напръстници и много другиЕми това е накратко.

Сега ето един уникален Боулинг удар: http://www.vbox7.com/play:74aa1cae