ПРЕДГОВОР (ъпдейт от днес, това нямах намерение да го пиша първоначално): Напоследък както чета тука изглежда има доста народ, настроени "анти-" крайните фенове. Поради което малко се зачудих дали да се занимавам изобщо. То ще си покаже.

Отдавна я замислях тази тема, но все не ми се захващаше, понеже виждам, че така или иначе интересът към тази материя тук клони към нулата. Но в крайна сметка прецених, че в един форум, и евентуално в бъдеще сайт, който има стремежа да се превърне в неофициално средище на феновете на един от най-големите световни грандове от цяла една държава, е редно да има информация и за неща, които на пръв поглед не вълнуват посетителите му, макар да са неразривна част от историята и традициите на клуба. Това последното изречение стана доста заплетено, но мисля, че му се схваща идеята. tooth.gif Темата реших да я пусна точно сега поради няколко причини. Първо, темата придоби актуалност покрай събитията в Сицилия. И, второ, чуват се гласове за ограничаване и законово орязване на организираното ултрас движение в Италия, та затова някои неща е хубаво да се припомнят често и да не се забравят.

Значи, искам и да уточня нещо. Моя милост не претендира да е някакъв експерт в тази област, нямал съм възможността да присъствам на мачове на Ювентус, освен в България, затова и ще се въздържа от лични мнения и виждания. Най-общо казано информацията, както и снимките, са събирани из Интернет вече доста време (тук е момента да си припомня с тъга за изгубения ми архив на сайтовете на Файтърс, секциите им и още няколко сайта, които се скапаха в последно време, който си отиде заедно с един 200 гигабайтов хард наскоро, но какво да се прави), макар че тук не смятам да творя някакви огромни чаршафи с всичко, което имам и което искам да кажа по тематиката, а просто съвсем накратко и набързо да ориентирам хората, които евентуално ще проявят интерес, в тази материя. Информацията, както и снимките не претендират за изчерпателност, но и не представляват едно към едно творбите на Данило Папарацо (както мислех в началото да постъпя), с които навярно немалко от вас са запознати и които гравитират из 90% от фенските сайтове преведени на няколко десетки езика. Всъщност в интерес на истината това е един от малкото сайтове на английски език, разглеждащи тези въпроси, макар и да има някои неточности, които обаче не са с чак толкова голяма значимост. Толкова.

Мислех да направя и нещо като историята на Ювентус в цвят на ZEBRA., но да приравнявам скромните си познания към неговите някак ми се видя неуместно. Пък и както казах в сайта на Данило има доста инфо по въпроса. Затова съвсем накратко ще спомена, че първите ултрас прояви сред феновете на Юве датират някъде от първата половина на 70-те години - някъде 1973/74 се забелязват първите знамена по трибуните на Комунале, 1976/77 вече се създават и първите сериозни формирования, някои от които макар и в много изменен вид продължават да съществуват и до днес. Като цяло масата крайни привърженици на тима е предимно с дясна политическа ориентация, демек фашисти, но има и немалък процент леви, които обаче не окачват знамена по трибуните. Някои групи, като например "Nucleo", са изцяло аполитически и се вълнуват единствено от подкрепата на клуба, докато за други, като "Viking" или "Fighters" политиката винаги е била неразривна част от съществуването им и от основните им идеи и прояви. Другото, което отличава фенската маса на Юве като цяло, е раздробеността и честата промяна на статуквото по трибуните, имам предвид постоянното появяване и изчезване на редица групи, групички и групировки през тези споменати 30 години на активна ултрас дейност. Това съвсем просто се обяснява с наличието на стадиона на фенове от буквално всички краища на Италия, а също и от съседните (Швейцария, Франция, Малта) и не толкова съседни (Белгия примерно) страни. Всъщност и още нещо исках да кажа, но го забравих, така че засега толкова общи приказки.

Опитал съм се да представя със сравнително висока степен на прецизност настоящото състояние на "агитката" (по-скоро на "агитките") на Ювентус в двата сектора зад вратите - La Curva Sud (южния сектор) и La Curva Nord (съответно северния) - по време на домакинските срещи на тима, както и на гостуващата ни "агитка" по стадионите из Италия. По принцип основният сектор на подкрепа от страна на ултрас средите на Ювентус е La Curva Sud ('La"-то ще го пропускам нататък), която на старото Комунале нашите фенове наричат Curva Filadelfia (Торо пък си наричат техния сектор Curva Maratona), а след трагичната смърт на Гаетано Ширея през есента на 1989 година кръщават новия си сектор на Деле Алпи Curva Scirea. За да няма обърквания обаче, ние ще говорим само за Curva Sud и Curva Nord.

Спрял съм се засега само на настоящите групировки (тази дума винаги ми е била леко странна що се отнася до футболни фенове, но нея ще използвам) и то на тези, които или са редовно присъстващи на стадиона, или най-малкото имат собствени сайтове. Групи без сериозно присъствие, неокачващи знамената си и непокаващи признаци на достатъчна активност, нямат да бъдат включени в настоящото изложение. Освен това на по-малките групировки и секциите на групировки, които разполагат със собствени сайтове, ще бъдат давани единствено линкове към сайтовете им - те си имат там достатъчно снимки, който желае, ще си се разрови. Пък и не бива да се очаква нещо кой знае какво от сайтовете - ВСИЧКИ са на италиански (вкл. на лондонския фенклуб; изключение май имаше при някой от швейцарските - там имаха и немски smile.gif) и най-вече приличат на онлайн магазинчета за шалчета, шапки, фланелки и всевъзможни други артикули на съответните групировки. tooth.gif С малки изключения няма да се занимаваме и с десетките официални и неофициални фенклубове (линкове има из доста сайтове, посветени на тима, но ако има интерес, ще ги изредим и тук).

И така ето общо взето какво представляват двата ни сектора през настоящия сезон. Снимки по сайтовете бол, затова само по едничка тук.

Curva Sud


Curva Nord


И две снимки на гостуващия ни сектор - в Триест и Мантова (градът по-известен у нас като Мантуа).


**************************************
Si ringrazia Foto Tifo, Drughi e sezioni, Arditi e sezioni, Gruppo Marche, Viking, Legio, Nucleo 1985, FJR, Bxl Bianconera, Tradizione, Colpo Gobbo, Noi Soli, CdG, North Side, Juventus Clubs etc. per le foto.