Разбирате ли от футбол?

Тест, който най-после ще даде отговор на този мъгляв въпрос

Драго Симеонов

През 2004 г. братовчед ми Наско се ожени. Сватбата съвпадна с шампионската титла на любимия му отбор - Локомотив Пд, и в това нямаше нищо случайно. Церемонията изобилстваше от футболни символи: младоженец и булка в черно и бяло, гости с шалчета; "Само Локо" се редува с "Горчиво"; пожелания за лично и клубно благоденствие, спомени, сълзи... Дори се говореше, че Ераносян бил поканен, но така и не дойде. Това обаче не е толкова интересно. Нека ви разкажа за булката. Братовчед ми някак си успя да си намери момиче, което стоически изтърпя да бъде мъкнато на всички домакински мачове на Лаута, почти се научи да чопли семки, овладя футболния жаргон и дори доста сносно припяваше няколко песни на агитката. Най-голямата й жертва обаче се изразяваше в това да научи наизуст целия отбор на Локото, барабар с резервите. Напълно безсмислено упражнение, като се има предвид, че днес по-голямата част от тези футболисти ритат в ЦСКА. Тя обаче се постара истински и постигна феноменален резултат. След дълги тренировки, месец и половина преди сватбата, Наско събра приятели, за да демонстрира какво съкровище е бъдещата му съпруга. В тържествения миг момичето се изправи пред своеобразната изпитна комисия, пое дълбоко въздух, съсредоточи се и се започна. Като истински Бойчо Огнянов братовчед ми нежно запита: "Кой, миличко, е номер девети?" "Бобан Янчевски" - изстреля жена му без колебание. "А двадесет и четвърти?" "Роберт Петров". "Шести?" - подхвърли някой от гостите. "Кирил Котев" - не закъсня хладнокръвният отговор. "Иван Кризманич с кой номер рита?" - смени стратегията друг присъстващ. "Двайсет и пети" - затапи го бъдещата булка. Пред слисания поглед на събралите се момичето подреди внимателно титулярния отбор по номера, спомена за контузията на Дарко Спалевич, натрупаните жълти картони на Ванчо Траянов и слуховете за трансфер на Екундайо Джайеоба. Определено бяхме впечатлени, а братовчед ми триумфално заяви: "Виждате ли колко разбира от футбол!" За него беше особено важно бъдещата му спътница в живота да натрупа солиден арсенал от футболни познания. Не знам колко ще издържи бракът им, особено, след като в момента жената учи статистиката от последните няколко сезона на Ювентус. Любовта не познава граници. Дали обаче въпросната дама наистина разбира от футбол, след като със сигурност може да ви съсипе със статистика?
Доскоро щяхме да кажем, че не е възможно да се определи. Така, както не е ясно дали един кандидат-гимназист ще си вземе изпита, защото е много начетен, защото е късметлия или всичко е назубрил наизуст и ще го забрави другата седмица. Но ето че от Министерството на науката и образованието са подготвили нови тестове, които вече ще определят безотказно кой знае, тоест разбира материята, и кой говори заучени фрази. Е, щом в МОН имат тестове, ние също сме готови да предложим тест, който с точност ще измери степента ви на разбиране на футбола. Ако сте заинтригувани, грабвайте писалките.

ТЕСТ:
1."Старата госпожа" е:
А) Анастасия Мозер, с извинение - 3 т.
Б) Мафиотска структура, в която смятат Божинов за дебел - 5 т.
В) Славия - 1 т.

2. Кой немски национал има най-много арийска кръв?
А) Мирослав Клозе - 5 т.
Б) Джералд Асамоа - 3 т.
В) Кевин Курани - 1 т.

3. Кой стана голмайстор на "Б" група през сезона 1974/75?
А) Искате да кажете, че съществува и "Б" група? - 1 т.
Б) Северна или южна "Б" група? - 3 т.
В) Името е татуирано на рамото ми: Petko Petkov Forever - 5 т.

4. Кой е Тимур Кецбая?
А) Грозноват бивш грузински национал - 5 т.
Б) Грозноват бивш монголски завоевател - 3 т.
В) Грозноват бивш пионер със собствена команда - 1 т.

5. "Пернамбукано" означава:
А) Древна сексуална практика с бамбукови пръчки - 3 т.
Б) Бразилче, приело за псевдоним името на родния си щат- 5 т.
В) Южноамерикански танц на дъбов паркет - 1 т.

6. Как се нарича още наказателното поле?
А) Пеналтиериа - 5 т.
Б) Палантерия - 3 т.
В) Галантерия - 1 т.

7. Майк Райли е: А) Футболен съдия - 1 т.
Б) Хомосексуалист - 3 т.
В) И двете - 5 т.

8. На кой футболист името му е анаграма на Vagina Dildo?
А) Джика Попеску - 3 т.
Б) Парк Джи Сун - 1 т.
В) Давид Жинола - 5 т.

9. "Дванадесети играч" обикновено се нарича:
А) Главният съдия - 1 т.
Б) Публиката - 3 т.
В) Приятелският кръг по интереси в БФС - 5 т.

10."Айн цу цвай цу дрън" е:
А) Песен на "Рамщайн" - 1 т.
Б) Немска шега на хер Щоичков - 3 т.
В) Стратегията на вермахта за II световна война - 5 т.

11. Коя фолк звезда се увърта около понапълнелия Валери?
А) Милко Калайджиев - 3 т.
Б) Алисия - 5 т.
В) Най-цицестата от Спасителките, която и да е тя - 1 т.

12. "Батигол" е прякорът на:
А) Батман - 1 т.
Б) Батков - 3 т.
В) Батистута - 5 т.

13. "Червените дяволи" са:
А) Бивши ченгета, които кътат уж изчезнали досиета на ДС - 3 т.
Б) Ромски оркестър от Монтанско - 1 т.
В) Поводът чичо Алекс да стане сър - 5 т.

14. Моргун е:
А) Литературен герой на Толкин, кръстоска между орка и трол - 3 т.
Б) Достоен за уважение ром (в смисъл на напитка) - 1 т.
В) Плешив украински вратар, плиснал в миг и отшумял - 5 т.
15. Какво си е татуирал на гърба Марко Матераци?
А) Кльощав длъгнест пор, какъвто е самият той - 3 т.
Б) Името му, това на жена му (в случай че го забрави) и чифт крила - 5 т.
В) "За удари с главичка - минете от другата страна" - 1 т.


--------------------------------------------------------------------------------
Резултати от теста:
--------------------------------------------------------------------------------
От 50 до 75 точки: Вие определено разбирате от футбол. Имате дълбоки познания за историята на играта, подплатени с богата фактологическа култура. И какво, спомняте си Моргун, а?
От 20 до 50 точки: Вие сте сравнително добър футболен познавач, но има още какво да се желае. Обърнете повече внимание на синонимите и прякорите. Хайде отново - Батигол е прякорът на...
Под 20 точки: Извинявайте, обаче нищо не разбирате от футбол. Оказва се, че не сте и късметлия, за да уцелите верните отговори, но дано поне сте се забавлявали. Ако все пак имате пълна дискография на "Червените дяволи" от Монтанско, приемете, че грешката е моя.
0 точки: Приемаме, че не сте попълвали теста изобщо. Вие смятате подобни тестове за пълна глупост, не намирате нищо забавно в такъв род статии, авторът е чук, който ви губи времето, и толкова глупаво нещо не сте чели в любимия си вестник. Предпочитате да прочетете нещо обидно за вечния враг, да видите играчите му унизени, феновете - разплакани, треньорът - уволнен. Във футбола няма място за шеги, нали? Поздравления, вие сте истински познавач на играта!

Първият mad.gif angry.gif и последният biggrin.gif laugh.gif въпрос носят у мен коренно различни настроения. biggrin.gif