Лига на нациите на УЕФА е новосформиран турнир за националните отбори в Европа. Той трябва да замени приятелските мачове и да даде алтернативен път към класиране на Европейското първенство през 2020 година, което ще включва 24 отбора.
В турнира Лига на нациите участва 55 национални отбора от страните членки на УЕФА. Те са разделени в четири дивизии – наречени Лиги, според техния коефициент, като всяка Лига включва по четири групи.
Съответно Лига А и B се състоят от по 12 тима, Лига C от 15, а D – от 16.
Отборите в групите ще играят помежду си на разменени домакинства, като победителят в тях получават право да участва във финалните плейофни групи за участие на ЕВРО 2020. Важната подробност обаче е, че ако някой от победителите в своята група вече си е осигурил място на Европейското през квалификациите, мястото му в плейофите се заема от следващия най-добре представил се отбор в тази лига.
Също така победителите от всяка група от Лига B, C, и D ще се изкачват автоматично в по-горната лига, а завършилите на последно място в лига А, B и C изпадат в по-долната за следващите издания на Лигата на Нациите.
Спечелилите своите групи в лига А ще изиграят финален турнир – „Финална четворка“, през юни 2019 г. за определяне на големия победител в първото издание на новосформирания турнир.
Най-важната подробност е, че само 4 отбора ще се класират за Европейското първенство през Лига на Нациите.
Останалите 20 ще бъдат определени от основните квалификации за турнира. Те ще се проведат между месеците март и ноември 2019г.

Плейофна фаза?

Плейофната фаза включва 16 отбора – това са победителите (при директно класиране чрез основните квалификации на някои отбори, в плейофите могат ще участват вторите или третите отбори в групите) от всяка група в отделните лиги.
Тези 16 отбора ще бъде разделени в четири „пътеки“. Важно уточнение е, че „пътеките“ се формират спрямо участието на тимовете в съответните Лиги. Така България би попаднала в „пътека“ само с отбори от Лига C и никоя друга лига.
Всяка „пътека“ включва четири отбора, които се разпределят в полуфинали и финал, а победители се определял след един мач. Спечелилият финала се класира за Европейското пъренство.
В тези „пътеки“ отборът с най-висок коефициент според ФИФА приема тима с най-нисък в първия полуфинал. Отборът с втория най-висок коефициент формира втория полуфинал с тима с третия най-висок коефициент.
Плейофните мачове ще се проведат между 26 март и 21 мач 2020 г.
България трябва да спечели своята група, за може тимът ни да е спокоен, че ще участва в плейофите за Европейското и да не чака резултатите на другите.