Спомням си, че преди време размишлявах тук над една интересна тенденция, а именно, че поради една или друга причина, единици са треньорите в нашата история, започнали четвърти пореден сезон начело на отбора.

- Карло Каркано през 30-те има успешен четвърти сезон, след което е освободен преди средата на петия си;
- четвъртият пълен сезон на Вири Розета в края на 30-те е трагичен: завършваме на 8-мо място в Серия А с отрицателна голова разлика;
- четвъртият сезон на Ериберто Ерера е, що-годе, приличен: 3-то място в първенството и полуфинал за КЕШ, загубен от Бенфика;
- в четвъртия сезон на Джовани Трапатони завършваме втори в Серия А и стигаме до полуфинал в турнирите за Купата на Италия и КНК;
- в четвъртия сезон на Марчело Липи печелим скудетото и губим финала на Шампионската лига.

Едва петима треньори за близо 100 години са започвали четвърти сезон начело на Ювентус и само двама от тях са били успешни (Каркано и Липи) в него; можем да броим и Трапатони, който, макар да не печели нищо в четвъртия си сезон, се намира в исторически десетгодишен цикъл.

Алегри постигна забележителни резултати за тези три години и това не може да се отрече. Все още говорим за топ треньор, който не е станал изведнъж слаб и некомпетентен. Въпросът е, че в определен момент отборът, воден от един и същ треньор, се изчерпва под негово ръководство и има нужда от освежаване. Вероятно нещо такова щеше да се случи и при Липи през 2004/05, както и при Конте през 2014/15. Според мен цикълът все още не е свършил и прозорецът все още не се е затворил, но може би през лятото изпуснахме момента, в който трябваше да се разделим с Алегри.

Оставям историята настрана. След три поредни дубъла в Италия и два тежко загубени финала в ШЛ е много трудно да започнеш четвърти сезон с идеята да повториш представянето и резултатите от предишните три, какво остава да се целиш в европейския връх. Ядрото ти е остаряло с още една година, а отделно си загубил най-младия елемент от него. Казвал съм го многократно: индивидуално Бонучи, Бардзали и Киелини вероятно не могат да се класират и сред 50-те най-добри защитници на всички времена, но тримата се допълват по чудесен начин и, макар да не могат да ти спечелят финал, могат да те закарат до него и, същевременно - да ти гарантират стабилност и сигурност в първенството, която да ти донесе титлата.

Да вземем Буфон, Бардзали и Киелини, тъй като Бонучи вече го няма. Три легендарни фигури в нашата история, които, обаче, понесоха твърде много и твърде тежки удари за твърде кратко време: 0:4 срещу Испания във финала на ЕВРО 2012; 1:3 срещу Барселона и 1:4 срещу Реал (Мадрид) в рамките на три сезона; 0:3 срещу Испания в решителен мач за класиране на световното първенство; 0:3 срещу Барселона в ШЛ; загубен бараж срещу посредствен отбор и некласиране на световно първенство. И тук не говорим за млади играчи, които ще трупат опит и ще се учат от тези загуби; говорим за футболисти в края на кариерите си, чийто пик вече е минал и които по-добри и по-опитни няма да стават.

Отделно, отзвукът от Кардиф май ще се окаже доста по-силен, отколкото предполагах, защото същият този отбор в същата схема със същите изпълнители е бледа сянка на това, което представляваше през втората половина на миналия сезон, когато беше на едно полувреме от исторически требъл. Продължавам да съм на мнение, че отборът от Кардиф трудно може да бъде надграден от гледна точка на изпълнителите, и добавянето на дълбочина към него, която да му позволи да бъде по-свеж през сезона, беше логичен и оправдан ход. Въпросът е може ли Алегри да вдигне този отбор, който беше разсипан преди няколко месеца в Уелс и чието ядро понесе толкова много удари в последно време? На хартия имаш Ругани, който просто замества Бонучи, и всичко би трябвало да е точно. Но вместо това защита, която само преди няколко месеца гонеше 1000 минути без допуснат гол в Европа и на която 180 минути Барселона с Меси, Суарес и Неймар не успя да вкара, в момента е правена за смях от кой ли не; не че е длъжен, но съвсем доскоро Буфон вадеше наглед невъзможни неща, които обикновените вратари не могат да извадят, а този сезон е просто един класен вратар, но дотам. Прибави към това срива при фундаментални единици като Дибала и Сандро и уравнението излиза. Не ми се коментират схеми на игра, защото не съм специалист, а и Алегри си ги знае най-добре тези работи, но все си мисля, че вече би трябвало да му е станало ясно, че това 4-2-3-1 е тотално изчерпано и безполезно.

След всичко това все повече се убеждавам, че след Кардиф нямахме нужда от нови звезди, а от нов треньор, който да внесе нови идеи и който да бъде свежият полъх в един отбор, получил серия от тежки удари, и който е едновременно пренаситен от трофеи, но и сринат психически, защото осъзнава колко е далеч от голямата цел. Този отбор е толкова класен, че е в състояние да победи всеки в Италия точно за 25 минути, но поради някаква причина не само, че не се получава, но на моменти изглежда трагикомично. Харесвам много Алегри и все още го считам за един тримата най-добри и подготвени треньори в Европа, но един нов треньор с два-три хода можеше да даде нужния импулс на този отбор и да го прероди, защото нито играчите са изчерпани, нито цикълът е свършил; изчерпан е Ювентус под ръководството на Алегри.

Разбира се, това не означава, че Макс не може да извади още някой коз от ръкава си и в следващите месеци да запишем някоя от нашите си победни серии, с които за пореден път да обезсмислим калчото, но ми се струва, че липсва импулсът, липсва настроението, липсва отборният дух. Няма какво да коментираме и анализираме играчите индивидуално, след като проблемите са в колектива. Далеч съм от това да отписвам сезона през ноември и продължавам да съм оптимист, че можем да спечелим седмо поредно скудето (ШЛ на този етап не ме вълнува), но тази година ще е по-трудно отвсякога и причината не е само "неубедителен Ювентус, който единствен може да загуби титлата".

Връщам се на това, с което започнах. Не е случайност, че треньорите, записали четвърти успешен сезон начело на Ювентус, се броят на пръстите на едната ръка, а единият от тях е преди 80 години. Алегри счупи една камара рекорди до момента, може и този път да пренапише историята, но сякаш лятото на 2017 трябваше да вземем непопулярното тогава решение да се разделим с него и да търсим нов импулс и свежест.