Купа на конфедерациите


ФИФА Купа на конфедерациите е футболен турнир за национални отбори, провеждан на всеки четири години от ФИФА. Участници са победителите в турнирите на шестте конфедерации на ФИФА (КАФ, КОНМЕБОЛ, УЕФА, АФК, ОФК, КОНКАКАФ), заедно с победителя от последното световно първенство по футбол и държавата домакин. Когато световният шампион е също така и победител в Купата на Конфедерациите, тогава вторият на световното първенство също се включва в групата на Купата на Конфедерациите. В турнира през 2005 обаче се класират Бразилия като световен шампион и Германия като домакин и световен вицешампион. Бразилия печели също така и Копа Америка, а вакантното осмо място е дадено на загубилия финала на Копа Америка Аржентина.

В три случая отбори са отказвали участие в турнира. Победителят на ЕВРО 96 Германия отказва участие на Купата на конфедерациите 1997 и е заменена от Чехия, втора на първенството на Европа. Франция, световен шампион през 1998 г., отказва участие на турнира през 1999 г. и е замемена от Бразилия, вицешампион на световното през 1998 (и победител в Копа Америка 1997 г.). Германия, вицешампион на Световното първенство по футбол 2002, отказва участие на турнира през 2003 г. и е заместена от третия отбор на световното Турция.

Турнирът първоначално се организира и провежда в Саудитска Арабия и се нарича Купата на крал Фахд (или още Междуконтинентално първенство), включващо 1992 и 1995 с участието на отбора на Саудитска Арабия и някои от шампионите на континентите. През 1997 г. ФИФА поема организацията на турнира, който бива прекръстен на ФИФА Купа на конфедерациите и започва да се провежда на всеки две години. От 2005 г. турнирът се провежда веднъж на всеки четири години, една година преди Свтовното първенство в държавата домакин на Световното. Турнирът през 2009 г. ще се проведе в РЮА.

За първенството през 2009 г. са се класирали следните отбори:

* Република Южна Африка (домакин);
* Италия (победител на Световното първенство по футбол 2006);
* САЩ (победител в Златната купа на КОНКАКАФ 2007);
* Бразилия (победител в Копа Америка 2007) инастоящ носител на Купата на Конфедерациите;
* Ирак (победител в Купата на Азия 2007);
* Египет (победител в Купата на африканските нации 2008).

От този турнир напред южноамериканският и европейският шампион няма да са длъжни да вземат участие на турнира.


За първи път българските зрители ще могат да наблюдават по БНТ целия турнир за Купата на конфедерациите, съобщиха от държавната медия.
Той се явява като генерална репетиция за Мондиал 2010, като в него ще участват домакинът ЮАР, световният шампион Италия и първенците на всички континенти.
От 14 до 28 юни БНТ1 ще предава 15 от общо 16 срещи, които включват сблъсъка Бразилия – Италия, двата полуфинала, малкия и големия финал.
Коментатори на турнира ще бъдат Петър Василев, Ивайло Ангелов, Никола Ибришимов, Радостин Любомиров и Петър Иванов.