Има тема за ОИ 2008, но специално за футбола.Предлагам тук да се разглеждат и другите спортове и то не само на тази Олимпиада, а и на следващите. Тоест темата да не е специално само за игрите в Пекин post-294-1159107520.gifЕто една интересна статия за първата Олимпиада:


В първата олимпиада участват и българи
Учителят по гимнастика Шарл Шампо ни представя в Гърция


Първите летни олимпийски игри се провеждат в Атина(Гърция) от 6 до 15 април 1896 г. Това са първите модерни олимпийски игри и първата олимпиада, след като римският император Теодосий I забранява игрите през 393 година. През 1894 на конгрес в Сорбоната, организиран от Пиер дьо Кубертен, е създаден „Международният олимпийски комитет“ (МОК), който определя за домакин на първата олимпиада - Атина. По това време гърците нямат опит с организирането на такива мащабни събития и имат проблеми, но се справят навреме.

В събитието участват рекорден брой спортисти за това време, но в сравнение с другите олимпийски игри е най-нисък.

Намерението на организаторите е състезанията да се състоят на античния стадион в град Олимпия, но то не се осъществява поради изключително скъпите възстановителни работи. На 6 април 1896 г. гръцкият крал Георг I открива първите модерни игри. Новата ера на олимпиадите започва на импозантния за времето си стадион от мрамор в Атина в присъствието на 80 000 зрители. Разходите по организацията са колосални за края на века - 542 300 долара.

Най-важното състезание за гръцката общност е маратонът, който е спечелен от техния сънародник - Спиридон Луис. Най-успешният състезател на олимпиадата е германският борец - Карл Шуман.

Невероятната идея на Пиер дьо Кубертен е подкрепена от 14 държави, между които - за наша национална гордост - и България. Тези страни изпращат в Атина 245 спортисти (само мъже), които мерят сили в 9 спорта. Състезанията по плуване са наблюдавани от 40 хиляди души. Най-много медали печелят спортистите на Гърция - общо 47, от които 10 златни. Герой на игрите е победителят в маратона пощенският служител Спиридон Луис.

Най-голяма заслуга за участието на България олимпийския дебют има учителят Тодор Йончев, председател на софийското гимнастическо дружество „Юнак". Той завежда в Атина четирима представители на дружеството, но в състезанията взема участие само Шарл Шампо - учител по гимнастика в I софийска мъжка гимназия и главатар на „Юнак". Шампо е един от 12-те швейцарски учители по гимнастика, дошли на работа у нас в края на XIX век. Представянето му не е отличено с медал, но България се гордее и до днес със своя първи олимпийски участник. Победителите в Атина получават лавров венец, медал, диплома и маслинено клонче от „Свещената гора на Олимпия". След игрите гръцката общност желае надпреварата да остане завинаги в Гърция, но следващите игри са планирани да се проведат в Париж по повод ЕКСПО 1900. Олимпиадата не се завръща в Гърция до 2004 година


- Първият олимпийски шампион става американецът Брандън Конъли, който печели тройния скок с резултат 13.71 метра
- Гръкът Спиридон Луис печели маратона
- Американецът Томас Бърк печели състезанията на 100 метра и 400 метра гладко бягане
- Французинът Пол Масон става най-успешният колоездач. Той печели спринта и сътезанието на 10 000 метра
- Фехтовачът Леонидас Пиргос става първият грък олимпийски шампион
- Алфред Хайос печели два златни медала в плуването и става първият олимпийски шампион в плуването
- Не е позволено на олимпиадата да участват жени. Гъркинята Стамата Ревити протестира против това решение като преминава самостоятелно целия маратон, ден след като състезанието при мъжете е свършило
- Турнирите по футбол и крикет са отменени поради липса на участници.
-----------------------------------------


И още нещо:


Щафетата с олимпийския огън стартира от провинция Ханан
САЩ изпраща отбор с 596 спортисти, Китай праща 639 спортисти


Щафетата с олимпийския огън стартира днес в централната провинция Ханан, а един от първите факлоносци бе монах от знаменития манастир Шаолин. След като пробяга определеното разстояние, монахът Ши Янлу каза на журналистите, че "ще се моли за успешното провеждане на олимпиадата, която ще стане символ на мира и дружбата".

В провинция Ханан е разположена знаменитата школа за бойни изкуства Тагоу, като две хиляди възпитаници на тази школа се готвят за участие в церемонията по официалното откриване на летните олимпийски игри на 8 август.

Китай ще изпрати на предстоящата олимпиада най-многобройната делегация за цялата си история. Съгласно утвърдения план, официалната делегация на Китай на олимпиадата ще бъде от 1099 души, сред които - 639 спортисти. На Игрите в Пекин за първи път китайците ще участват във всичките 28 спорта.

Националният олимпийски комитет на САЩ ще изпрати на летните олимпийски игри в Пекин отбор с 596 спортисти. Списъкът на спортистите-олимпийци е публикуван в щаб-квартирата на НОК на САЩ в Колорадо Спрингс.

В делегацията на САЩ са включени 310 мъже и 286 жени, които ще участват във всички спортове. Най-възрастният спортист в делегацията е 58-годишният ветроходец Джон Дийн, а най-младият - 15-годишната състезателка по скокове във вода Мери Бет Даники.

От в.Топспорт