IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

>Реклама

>Препоръчваме ви

8 страници V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Американски футбол, NFL
JuventiKnow
коментар 16 Jul 2008, 05:00
Коментар #1


Juventus champion
******

Група: Фенове
Коментари: 8 602
Регистриран: 26-March 07
Град: Дряново
Потребител No.: 430Що е то американски футбол?

Как се играе любимият спорт на живеещите зад Океана

С цел популяризирането на този спорт в България „Топспорт.бг” ще запознае читателите си с правилата на играта, структурата на NFL, както и с тактическото разпределение в отделните тимове.

Американският футбол, или както зад Океана го наричат футбол (защото на европейския там му викат сокър) е любимата игра на американците. Всички са гледали филми за този спорт, но от тях едва ли са получили сериозна представа, за какво точно става дума. Най-добре запознати са разбира се хората, които живеят в САЩ.

С цел да популяризираме най-голямото шоу в Новия свят в няколко статии ще се опитаме да разясним, как точно функционира тази игра, преди чийто финал през тази година Супер Боул ХLI губернаторът на Флорида помоли жителите на щата да не ходят до тоалетна по време на почивките, тъй като не бе сигурен дали канализацията ще издържи голямото претоварване.


История


Естествено е да започнем от историята на американския футбол, след което да обясним и неговите правила. Структурата и организацията на Националната футболна лига (NFL) ще бъде обяснена в друга статия.

Американският футбол наподобява ръгбито, което през 19-ти век се отделя от футбола. Както вероятно сте чували на 26 октомври 1863 в лондонска гостилници представители на няколко клуба решават съдбините на спорта. След шумен скандал относно това трябва ли да се използват ръцете в играта се стига до разкол и представителите на град Ръгби основават отделен съюз.

Футболът зад Океана разбира се прилича повече на това, което се е играло в Европа преди тази знаменита сбирка. Той се развива в много американски университети и училища, като повечето от тях сами са определяли правилата по-които да го играят. През 1867 се стига до споразумение между някои от колежите, като се слага началото на унифицирането на спорта.

На 6 ноември 1869 е изиграна и първата среща между Принстън и Рътджърс, като Рътджърс печели с 6:4. По това време се създава и NCAA (Националната атлетическа асоциация на колежите). С течение на времето различни университети се присъединяват към нея.

В началото на 20-ти век футболът се превръща в една доста опасна игра. Само през 1905 година на терена умират 18 студенти. Това принуждава ръководителите да приемат промени в правилата. Въвежда се познатата специална екипировка, забраняват се някои схеми на игра. През 1912 е определена и съвременната големи на игрището, както и увеличаването стойността на тъчдауна на 6 точки.

През 1920 в Кантън (Охайо) се създава Американската професионална футболна асоциация, която след две години започва да се нарича NFL. Създадена е и алтернативна лига – Американска футболна лига (AFL), които в днешно време действат като две конференции, като от 1967 насам най-добрите отбори в тях играят плейофи помежду си за достигане на „Супер Боул”, което е най-големия финал от всички в американските спортове.


ПолеПолето, на което се играе американски футбол за разлика от европейския има точно зададени размери. Дължината му е 120 ярда (1 ярд – 0.9144 метра), а широчината 53.3 ярда. По дължина е разделено на три равни сектора. По-важно е обаче маркирането на широчината. Крайната зона се нарича "ендзоун" (endzone). Тя е пред двете врати и е широка 10 ярда. Това е мястото, където се реализират точките. Останалите 100 ярда са игралното поле, като те са разделени от 20 линии на всеки 5 ярда. Вратите са високи 18,5 фута (5,6 метра), като на 10-тия фут има напречна греда.


Времетраене

По време на игра всеки отбор може да пусне 11 играча. Те разбира се могат да бъдат заменяни, коагто играта е спряна. Затова и един отбор има картотекирани 50-ина футболиста, всеки от които със собствени задачи. Обикновено се използват абсолютно различни формации, когато отборът напада и когато се защитава.

Мачът продължава 60 минути чисто игрово време, което е разделено на 4 части, всяка по 15 минути. След втората има по-голямо прекъсване за почивка. При равенство след редовното време се играе 15 минутно продължение (овъртайм). Отборът, който пръв реализира точки в него печели с „внезапна смърт”. При равенство след овъртайма в редовния сезон на NFL мачът свършва. Когато започнат плейофите обаче се играят толкова продължения, колкото са нужни, за да се излъчи победител.


Цел на играта

Предвижване на топката

Целта на игрта е да се достигне "ендзоната" на противниковия тим, за да бъдат реалзирани точки. Предвжването на топката напред става по следния начин. Тимът, който владее топката трябва да атакува. Това става с 4 опита, при които трябва да се преодолеят 10 ярда. Прекъсването на всеки опит се нарича "даун". При успех се дават нови 4 опита за преодоляването на следващите 10 ярда. При неуспех топката става притежание на противниците, които на свой ред започват да атакуват.

Придвижването на топката става по два начина. Единият е с пренасяне, когато играч тича с топката напред, а другият е с пас напред. Тук трябва да се отбележи важния момент, че при всеки опит отборът може да подава топката напред само веднъж. Пасовете на страни и назад не са ограничени като брой.

Опитът приключва, когато топката опре в земята, когато защитниците повалят играча, който я носи (това е може би най забавния момент в американския футбол, тъй като играчите се накамарват един друг и съдиите прекратяват играта), когато бъде осъществен неточен пас и топката докосне земята; когато излезе от границите на терена, или когато бъде отбелязана точка. "Даунът" настъпва само след сигнал на рефера.


Смяна на притежанието на топката


Притежанието на топката се променя също при няколко обстоятелства. Първото е провал на атаката на единия отбор да я предвижи на 10 ярда при 4 опита. Топката променя притежанието си и когато бъде отбелязан тъдаун. Третият начин е при „пънт”. Това е шут по топката, когато атакуващият отбор види, че няма да успее да я придвижи след 4 опита и я изритва колкото се може по-навътре в противниковото поле.

Интересна ситуация е пресичането на пас на атакуващия отбор от някой защитник. Взелият топката може да пробяга толкова с нея колкото успее, като дори да реалзиира "тъчдаун". Подобна е ситуацията и при изпускане на топката („фъмбъл”), когато става дума за пас настрани или назад. Играч от защитата може да я вдигне и подобно на ситуацията след пресечен пас да реализира точки.

Промяна на владението настъпва и след пропуснат опит за „фийлдгол” (шут към вратата от статично положение), стига топката да не е излязла извън терена.


Точки


Реализирането на точки също става при няколко различни обстоятелства. Най-много точки - 6 носи „тъчдаун”-ът. "Тъчдаун" се записва, когато играч навлезе с топката в себе си в ендзоната на противника, или когато успее да улови пас, намирайки се в ендзоната.

"Конвършън" - след "тъчдаун" атакуващият отбор може да отбележи още една точка, ако изрита топката над напречната греда на вратата от втория ярд, или да реализира две точки, по начин наподобяващ „тъчдауна”.

„Фийлдголът” носи три точки на атакуващия тим. Той става, когато играч изрита топката във вратата, като съотборник може да му я задържи изправена. Шутиращият футболист може и сам да си я пусне, но шансът да се отбележи „фийлдгол” по този начин е доста малък. Обикновено нападащият тим пробва да реализира „фийлдгол” когато остава малко време за успешна атака или когато има малък шанс да се постигне нещо преди 4-тия даун.

За „Сейфти” се получават 2 точки. Това става, когато защитниците успеят да повалят играча от атаката, който владее топката в собствената му „ендзона”.

„Кик-офф”


С „Кик-офф” започва всяко от двете полувремена. Изпълнява се и от атакуващия тим, когато е бил отбелязан „тъчдаун” или „фийлдгол”. Топката се изритва от 30-тия ярд на собственото поле. Играч от противниковия тим прави опит да я улови и да я пренесе, колкото се може по-напред. Там където бъде спрян започва атаката. Ако посрещача улови топката в „ендзоната” на своя тим то другият отбор ще започне атаката от 20-ия ярд на своето поле („тъчбек”).

Нарушения


И в американския футбол разбира се има фаулове. Те се отсъждат обикновено за по-сериозни грубости. Като се наказват по няколко начина. Най-честите наруения на играта са: Фалстарт; задържане на противника по непозволен начин; избутване на противник преди да улови пас; бавене на играта; задържане на играч, който не тича с топката над кръста.


Всяко нарушение води до губене на ярдове от провинилия се отбор:

Ненужна Грубост - 15 ярда за нанасяне на удар с шлем в главата на противник, или за удар/поваляне на противник при спряна игра, удар/поваляне на противник извън игралното поле и т.н.

Грубост към подаващия - 15 ярда за нанасъне на удар/поваляне на подаващия след като той вече е хвърлил топката.

Грубост към кикъра - подобно на горното, но за влизане в краката на кикъра/пънтъра след като е ритнал топката.

Обикновено, такива нарушения водят и до автоматичен първи даун (нови 4 опита) за потърпевшия отбор.


Други стандартни нарушения:


Засада - играч от защитата пресича линията на която е поставена топката (скримиджа) преди топката да е отиграна от центъра на отбора в нападение. Наказанието е 5 ярда.

Фал старт - играч от нападенито мръдва преди преди топката да е отиграна от центъра. Играчите наредени по нападателната линия трябва да са в пълен покой щом веднъж заемат позиция. Наказанието е 5 ярда.

Задържане
- задържане на противника без топка, когато е позволено само блокиране (подобно на изблъскване с ръце или препречване с тяло). Когато задържането е извършено от защитник, защитата се наказва с 5 ярда, а на нападението се дава автоматичен първи даун. Когато извършителят е от нападението, наказанието е от 10 ярда и се преиграва дауна. Пример: Ако е било първи опит за 10 ярда, след нарушението става първи опит за преодоляването на 20 ярда.

Намеса при подаване - доста субективно, но като цяло когато защитник (обикновено корнър бек) докосне рисийвър, който се опитва да хване подаване. Има много варианти, при които докосването е легално и съдиите често се събират накуп да коментират преди да направят отсъждане. Наказанието е автоматичен първи даун за нападението на мястото на фала. Ако фаулът е в енд зоната, то топката се поставя на линията на 1 ярд от гол линията.

Намеса на нападател при подаване
- защитникът има право да пресече пасове и нападателят е длъжен да не го докосва нелегално за да предотврати пресичането. Ако нападателят се намеси, то отборът му се наказва с 10 ярда и дауна се преиграва.

От Теодор Михайлов, Топспорт.бг


--------------------
JUVENDETTA...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
JuventiKnow
коментар 16 Jul 2008, 05:02
Коментар #2


Juventus champion
******

Група: Фенове
Коментари: 8 602
Регистриран: 26-March 07
Град: Дряново
Потребител No.: 430Организация и отбори в NFL

Как протича сезонът в американския футбол


С цел популяризирането на американския футбол в България „Топспорт.бг” ще запознае читателите си с правилата на играта, структурата на NFL, както и с тактическото разпределение в отделните тимове. Предлагаме на вашето внимание втората статия касаеща професионалния шампионат на САЩ NFL.

Националната футболна лига (NFL) на САЩ е сформирана от 11 отбора през 1922, като първоначално носи названието Американска професионална футболна асоциация.

В момента в нея се състезават 32 тима от различни градове и райони на САЩ, които са разделени в две конференции – NFC (Национална футболна конференция) и АFC (Американска футболна конференция).

Всяка от двете конференции е разделена на 4 дивизии (Северна, Южна, Източна и Западна), в които попадат по 4 отбора.


Предсезонна подготовка

Сезонът започва през август, когато тимовете играят няколко срещи, в които се представят на зрителите. Идеята е да се обиграе съставът, а и да се запълни телевизионно време в скучния отпускарски сезон, когато спотният календар е най-разреден. Практиката наподобява обиколките на европейските футболни грандове в Азия и Северна Америка.


Редовен сезон


Същинската част на шампионата започва с редовния сезон. Това става през септември. Целта е до края на декември или началото на януари да бъдат изиграни 17 кръга. Всеки тим от NFL играе 16 срещи.

1. Всеки отбор играе с трите тима от своята дивизия веднъж като домакин и веднъж като гост, което прави общо 6 срещи.

2. После отборът има 4 мача с отбори от друга дивизия в същата конференция. Срещу тези тимове отборът има две домакинства и две гостувания. Всяка година дивизията е различна, за да може за три години тимът да срещне всички отбори от своята конференция.

3. Следват мачове срещу 4 тима от една дивизия, но от другата конференция. Като всяка година тази дивизия е различна, за да може за 4 години един тим да е срещнал всички отбори от другата конференция.

4. Накрая следват по една среща срещу двата отбор от същата конференция, заели същата позиция в своите дивизии, която е заел и дадения тим, стига да не са от дивизията, от която тимът ще играе срещу четирите отбора (виж точка 2).


Плейофи


След края на редовния сезон започват плейофите, които безспорно са най-интересната част. В тях право на участие си завоюват 12 тима, които трябва да излъчат двата финалиста за „Супер Боул”. Двете конференции (NFC и AFC) излъчват по 6 отбора в плейофите. Това са 4-те победителя във всяка дивизия, или общо 8 отбора. Победителите в дивизиите се класират от първо до четвърто място в класирането на конференциите с оглед постигнатите от тях победи и загуби.

Останалите 4 отбора влзиат в плейофите с уайлд кард. тя се дава на два отбора от конференция, които са записали най-добро съотношение победи-загуби, но въпреки това не са успели да триумфират в своята дивизия. Тези два тима заемат 5-то и 6-то място в своята конференция.

Отборите класирали се на 3-то,4-то,5-то и 6-то място започват плейофите. Играе се по системата 3-тия срещу 6-тия и 4-тия срещу 5-тия. 1-ият и 2-ият почиват в този кръг от плейофите, наречен „Уайлд-кард плейофс”.

Следващият етап е включването на 1-вия и 2-рия, които играят с победителите от „Уайлд-кард плейофс” в т.нар „Дивижънъл плейофс”. Победителите тук се срещат в последния плейоф, наречен „Конферънс Чемпиъншип”. Тимът, който спечели става шампион на конференцията и отива да играе за „Супер Боул” срещу шампиона на другата конференция излъчен по същата схема.


Драфт на NFL

През април се провежда и драфтът за NFL. Това е периодът, в който отборите привличат нови играчи, най-вече от колежанската лига.


ТИМОВЕТЕ В NFLАмериканска футболна конференция (AFC)

Северна дивизия
Балтимор Рейвънс
Синсинати Бенгалс
Кливлънд Браунс
Питсбърг Стийлърс


Южна дивизия
Хюстън Тексанс
Индианаполис Колтс
Джаксънвил Джагуарс
Тенеси Тайтанс


Източна дивизия
Бъфало Билс
Маями Долфинс
Ню Инглънд Пейтриътс
Ню Йорк Джетс


Западна дивизия
Денвър Бронкос
Канзас Сити Чийфс
Оукланд Райдърс
Сан Диего Чарджърс


Национална футболна конференция (NFC)


Северна дивизия

Чикаго Беарс
Детройт Лайънс
Грийн Бей Пакърс
Минесота Викингс


Южна дивизия

Атланта Фалкънс
Каролина Пантерс
Ню Орлеанс Сейнтс
Тампа Бей Буканийрс

Източна дивизия
Далас Каубойс
Ню Йорк Джаянтс
Филаделфия Ийгълс
Вашингтон Редскинс


Западна дивизия
Аризона Кардиналс
Сейнт Луис Рамс
Сан Франсиско Фортинайнърс
Сиатъл СийхоуксОт Теодор Михайлов , Топспорт.бг


--------------------
JUVENDETTA...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
JuventiKnow
коментар 16 Jul 2008, 05:04
Коментар #3


Juventus champion
******

Група: Фенове
Коментари: 8 602
Регистриран: 26-March 07
Град: Дряново
Потребител No.: 430Схеми на отборите и постове на играчите в NFL

Всичко за организацията на играта в един отбор по американски фубол


С цел популяризирането на този спорт в България „Топспорт.бг” ще запознае читателите си с правилата на играта, структурата на NFL, както и с тактическото разпределение в отделните тимове.

Както вече споменахме в първата статия за американския футбол, според правилата на играта отборите имат право да пуснат на терена 11 футболиста. Цифрата наподобява тази на европейския футбол, но има една съществена разлика. Зад Океана има непрекъсната ротация на играчите. Всеки футболист си има точно определени задачи на терена, като в зависимост от това дали тимът напада или се защитава треньорът прави пълна смяна на състава. Честите контузии в този понякога брутален спорт пък предполагат в разширения състав да фигурират около 50-ина играча.

Най-основно в един тим могат да се разграничат три основни състава – нападащ, защитен и специален. Поотделно ще обясним какви постове има във всеки един.
Нападащ състав:

Офанзивна линия (ОТ, ОG, C) – Състои се от 5-ма играча, чиято цел е да предпазят подаващия напред топката, както и да осигурят пространство за „рънъра”, като блокират противниковите защитници. Футболистите от тази офанзивната линия обикновено не играят с топката, с изключение на центъра.

Куотърбек (QB) – Това е най-важният играч в американския футбол. Освен умения с топката той трябва да има и лидерски качества. Задачите му на терена са да подава пасове, сам да тича с топката и въобще да е достатъчно умел да излъже защитата на противника с бързина и нестандартни действия.

Рънинг бекове (RB) – тяхната позиция е близо до тази на куотърбека, а задачата им е да тичат с топката. Те също имат разнообразни задачи, защото им се налага да улавят дълги пасове и понякога да блокират противник. Когато един отбор използва двама рънинг бека, единият обикновено е халф бек (HB) или тейл бек (TB), за който е по-характерно да пробива с топката, докато вторият е фулбек (FB) и работата на терена му е по-скоро да блокира противници.

Уайд ресийвъри (WR) – тяхната позиция е в близост до двете странични линии в полето. Основно трябва да са прецизни в улавянето на топката след пас, но е възможно да им се наложи да блокират откъсващ се противник при контраатака.

Тайт ендс (TE) – Обикновено един, който седи леко встрани от офанзивната линия. Ролята на тайт енда също е много важна. Той трябва да открива пространства за куотърбека и рънинг бековете. Често задачата му е да блокира противник или да улови пас, т.е да действа като част от офанзивната линия или като уайд ресийвър.

При започване на атака (скримидж) поне 7 души от атакуващата формация трябва да бъдат разположени на една линия. Останалите 4 могат да бъдат навсякъде зад тях.


Защитен състав:


Дефанзивна линия (DE, DL) – състои се от 3 до 6 играча, които се нареждат срещу офанзивната линия на противника. Целта им е да спрат рънингбека, ако е с топката, преди да е спечелил терен, или да спрат куотърбека преди да е подал.

Лайнбекъри (LB) – подреждат се като втора линия зад Дефанзивната като имат подобни задачи – спиране на куотърбека, или покриване на потенциални ресийвъри. Основно трябва да предотвратят пробив през центъра.

Защитни бекове (CB, FS, SS) – това е и последната защитна линия. Тя е на терена „за всеки случай” . Това са корнър бековете (CB) и сейфтитата (SS, FS). Те трябва да покрият ресийвърите и да опитат да спрат получаването на паса. В редки случаи спират куотърбека.

Броят на уайд ресийвърите, тайд енда и рънинг бековете най-често зависи от това колко ярда трябва да бъдат извоювани. Ако отборът се нуждае само от 1 ярд може да играе с трима тайт ендъри, двама рънинг бека и без уайд ресийвъри. Ако има нужда от 20 ярда обаче всички тайт ендъри и рънинг бекове могат да бъдат извадени, за да играят на тяхно място уайд ресийвъри.


Специален състав:


Специалния състав се появява на терена, когато трябва да се изпълни положение, което изисква шут по топката. Важна задача специалния тим има и при осигуряването на по-добри позиции за началото на атаката. Иначе този състав не записва точки, колкото атакуващия. Състои се от:

Кикър – изпълнява „кикоф” и пробва да отбележи „фийлдгол”

Холдър – седи на 7-8 ярда зад скримиджа и задържа топката за кикъра

Лонгснапър – осигурява топката за холдъра или пънтъра. Често лонгснапъра е тайденд в защитната формация

Кик ретърнър – връща „кикоф”-ите

Пънтър – изпълнява „пънт” – шут от ръце

Пънт ретърнър – Връща „пънта”

Гънър – Много бърз играч, който трябва да попречи на кик ретърнъра или пънт ретърнъра

Уедж Бъстър – изключително опасен пост. Целта му е да достигне кик ретърнъра, но преди това трябва да пробие стената от защитници.


Номерата на екипите не е задължително да отговарят на определена позиция на играча на терена, но както в европейския футбол има традиция вратарят да е номер 1, а централният нападател номер 9, така и в американския обикновенно номерът може да издаде поста на играча.

1-19 номер – обикновенно са куотърбековете, уайд ресийвърите, кикърите и пънтърите
20-49 – рънинг бекове, дефанзивни бекове и тайт ендъри
50-59 – центъри и лайнбекъри
60-79 – играчи от офанзивната и дефанзивната линии
80-89 – уайд ресийвъри и тайд ендъри
90-99 - лайнбекъри


От Теодор Михайлов , Топспорт.бг


--------------------
JUVENDETTA...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
JuventiKnow
коментар 16 Jul 2008, 05:05
Коментар #4


Juventus champion
******

Група: Фенове
Коментари: 8 602
Регистриран: 26-March 07
Град: Дряново
Потребител No.: 430Супер Боул – най-голямото шоу в Америка

Всичко за финала в NFL


С цел популяризирането на американския футбол в България „Топспорт.бг” ще запознае читателите си с правилата на играта, структурата и историята на NFL, както и с тактическото разпределение в отделните тимове.

Най-голямото събитие в американските спортове е финалът на NFL, известен още като Супер Боул. Това е и най-гледаното телевизионно предаване в Америка като с течението на времето е превърнато в истинско зрелище. В почивките му обикновено публиката е забавлявана от най-популярните поп-звезди зад Океана.

Първото издание на Супер Боул е на 15 януари 1967, когато се стига до споразумение между двете алтернативни тогава лиги NFL (Националната футболна лига) и AFL (Американската футболна лига) да се излъчи общ шампион на страната. За да се отличи всеки един финал за Супер Боул е прието да се използват латинските цифри.

Последният засега победител Индианаполис Колтс спечели през 2007 Супер Боул XLI. Както вече бе споменато Супер Боул идеята за Супер Боул възниква през 1966, когато шефовете на NFL и нейната алтернатива AFL, създадена през 1960 година стигат до споразумение да бъде изигран мач между шампионите на двете лиги. До преди създаването на AFL, NFL, която възниква през 1920 година се е преборила с други 7 алтернативни лиги. В крайна сметка през 1970 се стига до обединението на двете лиги под названието NFL.

Така се слага началото на голямото шоу, като първите две титли печели представителят на NFL Грийн Бей Пакърс. Тази доминация поражда съмнения, че Супер Боул няма да просъществува много дълго. В третото издание обаче става голяма изненада Ню Йорк Джетс от AFL надиграва Балтимор Колтс . Така Супер Боул оцелява . Следващият победител отново е от AFL – Канзас Сити Чийфс. През 1970 последва споменатото вече обединение, като двете лиги дават имената на сформираните две конференции – NFC и AFC.


Финалите за Супер Боул (1967-2007)Супер Боул I Грийн Бей Пакърс – Канзас Сити Чийфс 35:10 („ЛА Мемориал Колисеум”)

Супер Боул II
Грийн Бей Пакърс – Оукланд Райдърс 33:14 („Маями Ориндж Боул”)

Супер Боул III Ню Йорк Джетс – Балтимор Колтс 16:7 („Маями Ориндж Боул”)

Супер Боул IV Канзас Сити Чийфс – Минесота Викингс 23:7 („Тюлейн Стейдиъм”)

Супер Боул V Балтимор Колтс – Далас Каубойс 16:13 („Маями Ориндж Боул”)

Супер Боул VI Далас Каубойс – Маями Долфинс 24:3 („Тюлейн Стейдиъм”)

Супер Боул VII Маями Долфинс – Вашингтон Редскинс 14:7 („ЛА Мемориал Колисеум”)

Супер Боул VIII
Маями Долфинс – Минесота Викингс 24:7 („Райс Стейдиъм”)

Супер Боул IX Питсбърг Стийлърс – Минесота Викингс 16:6 („Тюлейн Стейдиъм”)

Супер Боул X Питсбърг Стийлърс – Далас Каубойс 21:17 („Маями Ориндж Боул”)

Супер Боул XI Оукланд Райдърс – Минесота Викингс 32:14 („Роуз Боул Стейдиъм”)

Супер Боул XII Далас Каубойс – Денвър Бронкос 27:10 („Луизиана Супердоум”)

Супер Боул XIII Питсбърг Стийлърс – Далас Каубойс 35:31 („Маями Ориндж Боул”)

Супер Боул XIV Питсбърг Стийлърс – Лос Анджелис Рамс 31:19 („Роуз Боул Стейдиъм”)

Супер Боул XV
Оукланд Райдърс – Филаделфия Ийгълс 27:10 („Луизиана Супердоум”)

Супер Боул XVI Сан Франциско 49ерс – Синсинати Бенгалс 26:21 ("Понтиак Силвърдоум")

Супер Боул XVII Вашингтон Редскинс – Маями Долфинс 27:17 („Маями Ориндж Боул”)

Супер Боул XVIII
Лос Анджелис Райдърс - Вашингтон Редскинс 38:9 („Тампа Стейдиъм”)

Супер Боул XIX
Сан Франциско 49ерс – Маями Долфинс 38:16 („Станфорд Стейдиъм”)

Супер Боул XX
Чикаго Беърс – Ню Инглънд Пейтриътс 46:10 („Луизиана Супердоум”)

Супер Боул XXI Ню Йорк Джаянтс – Денвър Бронкос 39:20 („Роуз Боул Стейдиъм”)

Супер Боул XXII
Вашингтон Редскинс – Денвър Бронкос 42:10 („Джак Мърфи Стейдиъм”)

Супер Боул XXIII
Сан Франциско 49ерс – Синсинати Бенгалс 20:16 („Джо Роби Стейдиъм”)

Супер Боул XXIV
Сан Франциско 49ерс – Денвър Бронкос 55:10 („Луизиана Супердоум”)

Супер Боул XXV Ню Йорк Джаянтс – Бъфало Билс 20:19 („Тампа Стейдиъм”)

Супер Боул XXVI
Вашингтон Редскинс – Бъфало Билс 37:24 („Метрдоум”)

Супер Боул XXVII Далас Каубойс – Бъфало Билс 52:17 („Роуз Боул Стейдиъм”)

Супер Боул XXVIII
Далас Каубойс – Бъфало Билс 30:13 („Джорджия Доум”)

Супер Боул XXIX Сан Франциско 49ерс – Сан Диего Чарджърс 49:26 („Джо Роби Стейдиъм”)

Супер Боул XXX
Далас Каубойс – Питсбърг Стийлърс 27:17 („Съндевил Стейдиъм”)

Супер Боул XXXI Грийн Бей Пакърс – Ню Инглънд Пейтриътс 35:21 („Луизиана Супердоум”)

Супер Боул XXXII Денвър Бронкос – Грий Бей Пакърс 31:24 („Куалкъм Стейдиъм”)

Супер Боул XXXIII Денвър Бронкос – Атланта Фалкънс 34:19 („Про Плеър Стейдиъм”)

Супер Боул XXXIV Сейнт Луис Рамс – Тенеси Тайтънс 23:16 („Джорджия Доум”)

Супер Боул XXXV Балтимор Рейвънс – Ню Йорк Джаянтс 34:7 („Реймънд Джеймс Стейдиъм”)

Супер Боул XXXVI Ню Инглънд Пейтриътс – Сейнт Луис Рамс 20:17 („Луизиана Супердоум”)

Супер Боул XXXVII Тампа Бей Буканийрс – Оукланд Райдърс 48:21 („Куалкъм Стейдиъм”)

Супер Боул XXXVIII Ню Инглънд Пейтриътс – Каролина Пантърс 32:29 („Рилейънт Стейдиъм”)

Супер Боул XXXIX Ню Инглънд Пейтриътс – Филаделфия Ийгълс 24:21 („АLLTEL Стейдиъм”)

Супер Боул XL Питсбърг Стийлърс – Сиатъл Сийхоукс 21:10 („Форд Фийлд)

Супер Боул XLI Индианаполис Колтс – Чикаго Беърс 29:17 („Долфин Стейдиъм”)

Супер Боул XLII Ню Йорк Джайънтс - Ню Инглънд Пейтриътс 17:14 ("Юнивърсити ъф Финикс Стейдиъм")


Шампиони в Супер Боул:


5
Сан Франциско 49ерс (1982, 1985, 1989, 1990, 1995)
Далас Каубойс (1972, 1978, 1993, 1994, 1996)
Питсбърг Стийлърс (1975, 1976, 1979, 1980, 2006)


3

ЛА/Оукланд Райдърс (1977, 1981, 1984)
Вашингтон Редскинс (1983, 1988, 1992)
Грий Бей Пакърс (1967, 1968, 1997)
Ню Инглънд Пейтриътс (2002, 2004, 2005)
Ню Йорк Джайънтс (1987, 1991, 2008)


2
Маями Дофинс (1973, 1974)
Денвър Бронкос (1998, 1999)
Балтимор/Индианаполис Колтс (1971, 2007)


1
Ню Йорк Джетс (1969)
Канзас Сити Чийфс (1970)
Чикаго Беарс (1986)
Сейнт Луис Рамс (2000)
Балтимор Рейвънс (2001)
Тампа Бей Буканийрс (2003)

Най-много участия в мача за Супер Боул има Далас Каубойс – 8, следвани от Питсбърг Стийлърс и Денвър Бронкос, които са с 6.

Само 6 отбора нямат нито едно участие в мача за Супер Боул – Аризона Кардиналс, Детройт Лайънс, Кливлънд Браунс, Ню Орлиънс Сейнтс, Джаксънвил Джагуарс, Хюстън Тексанс.

Най-много финали е посрещнал „Луизяна Супердоум” – 6, а по 5 имат "Роуз Боул" в Пасадена, и „Долфин Стейдиъм” в Маями.

NFC води на AFC по победители в Супер Боул с 22:20
. Освен това отборите от NFC държат и най-дългата серия от поредни победи. Това е в периода между 1985-1997 година.


От Теодор Михайлов , Топспорт.бг


--------------------
JUVENDETTA...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
JuventiKnow
коментар 16 Jul 2008, 05:07
Коментар #5


Juventus champion
******

Група: Фенове
Коментари: 8 602
Регистриран: 26-March 07
Град: Дряново
Потребител No.: 430Мача на звездите в NFL

Всичко за Про Боул


С цел популяризирането на американския футбол в България „Топспорт.бг” ще запознае читателите си с правилата на играта, структурата на NFL, с тактическото разпределение в отделните тимове и с някои от най-ценните трофеи. Предлагаме на вашето внимания статията за Мача на звездите, известен като Про Боул.

Подобно на останалите силно разпространени спортове в Америка, така и в NFL след края на сезона се провежда Мач на звездите, който предизвиква небивал зрителски интерес. Трофеят, който печели отборът победител в този двубой се нарича Про Боул.

Срещата за Про Боул се провежда в края на сезона, след като финалът за Супер Боул е излъчил шампиона. От януари 1980 има традиция мачът за Про Боул да се провежда на „Алоха Стейдиъм” в столицата на Хавайте Хонолулу.

В Мача на звездите един срещу друг излизат сборни отбори на двете конференции. Така е от 1970, когато двете алтернативи лиги AFL и NFL се обединяват и се превръщат в двете конференции на NFL – AFC и NFC.

В сезоните между 1950 и 1971 година, тогавашната NFL също е провеждала Мач на най-добрите си футболисти, като разделението на отборите е ставало на териториален принцип Изток срещу Запад, както в момента е практиката в NBA.

Изборът на тези, които ще се представят в Про Боул е поверен на феновете, които избират любимите си звезди със специално гласуване. Разбира се в този мач се залага най-вече на шоуто и затова е прието играта да преминава с доста по-коректно отношение между състезателите, отколкото в редовен мач от NFL.

Екипите на двата тима са подбрани според отличителния цвят на конференцията. Прието е със синьо да играят представителите на NFC, а с червено тези на AFC. Въпреки това всеки футболист участва в мача с шлема на тима, за който се състезава в лигата. Такова е правилото и за номерата на екипите. Когато се получи съвпадение обаче е прието играча с по-малък опит да отстъпи и да вземе друг номер.

След края на срещата се дава награда и за най-полезен играч (MVP) като до 1972 година практиката е да се отличават един футболист от защитната формация и един от атакуващата. От 1973 насам за MVP се обявява само един играч, най-заслужилият.

1971
NFC - AFC 27:6 “ЛА Мемориал Колизеум”
1972 AFC - NFC 26:13 “ЛА Мемориал Колизеум”
1973 AFC - NFC 33:28 “Тексас Стейдиъм”
1974 AFC – NFC 15:13 “Ароухед Стейдиъм”
1975 NFC – AFC 17:10 „Маями Ориндж Боул”
1976 NFC – AFC 23:20 „Луизиана Супердоум”
1977 AFC – NFC 24:14 „Кингдъм”
1978 NFC – AFC 14:13 „Тампа Стейдиъм”
1979 NFC – AFC 13:7 „ЛА Мемориал Колизеум”
1980 NFC – AFC 37:27 „Алоха Стейдиъм”
1981 NFC – AFC 21:7 „Алоха Стейдиъм”
1982 AFC – NFC 16:13 „Алоха Стейдиъм”
1983 NFC – AFC 20:19 „Алоха Стейдиъм”
1984 NFC – AFC 45:3 „Алоха Стейдиъм”
1985 AFC – NFC 22:14 „Алоха Стейдиъм”
1986 NFC – AFC 28:24 „Алоха Стейдиъм”
1987 AFC – NFC 10:6 „Алоха Стейдиъм”
1988 AFC – NFC 15:6 „Алоха Стейдиъм”
1989 NFC – AFC 34:3 „Алоха Стейдиъм”
1990 NFC – AFC 27:21 „Алоха Стейдиъм”
1991 AFC – NFC 23:21 „Алоха Стейдиъм”
1992 NFC – AFC 21:15 „Алоха Стейдиъм”
1993 AFC – NFC 23:30 „Алоха Стейдиъм”
1994 NFC – AFC 17:3 „Алоха Стейдиъм”
1995 AFC – NFC 41:13 „Алоха Стейдиъм”
1996 NFC – AFC 20:13 „Алоха Стейдиъм”
1997 AFC – NFC 26:23 „Алоха Стейдиъм”
1998 AFC – NFC 29:24 „Алоха Стейдиъм”
1999 AFC – NFC 23:10 „Алоха Стейдиъм”
2000 NFC – AFC 51:31 „Алоха Стейдиъм”
2001 AFC – NFC 38:17 „Алоха Стейдиъм”
2002 AFC – NFC 38:30 „Алоха Стейдиъм”
2003 AFC – NFC 45:20 „Алоха Стейдиъм”
2004 NFC – AFC 55:52 „Алоха Стейдиъм”
2005 AFC – NFC 38:27 „Алоха Стейдиъм”
2006 NFC – AFC 23:17 „Алоха Стейдиъм”
2007 AFC – NFC 31:28 „Алоха Стейдиъм”
2008 NFC - AFC 42:30 „Алоха Стейдиъм”

NFC и AFC имат по 19 победи в Про Боул.

Най-резултатният
двубои е този от 2004 година, завършил с победа за NFC с 55:52.

Най-голямата разлика
е при победата на NFC над AFC с 45:3.

Най-дълга серия
победи държи NFC с 4 поредни победи от 1978-1981.

Най-често MVP е ставал куотърбек – 13 пъти, втори са уайд ресийвърите със 7.

Само два
мача за Про Боул са били решени в Овъртайма – 1993 и 1997 година.

Най-много пъти MVP
е ставал играч на Бъфало Билс и на Кливланд Браунс. Двата тима имат по 4 представителя с ценното отличие.

Шон Тейлър бе избран в състава на NFC за предстоящия Про Боул, но малко по-късно бе прострелян фатално от крадци в дома си. Той е първият обявен за Про Боулър посмъртно.

В състава на мажоретките за Про Боул влизат по една представителка на всеки тим.


От Теодор Михайлов , Топспорт.бг


--------------------
JUVENDETTA...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
JuventiKnow
коментар 16 Jul 2008, 05:18
Коментар #6


Juventus champion
******

Група: Фенове
Коментари: 8 602
Регистриран: 26-March 07
Град: Дряново
Потребител No.: 430НФЛ пред стачка през 2011 г.След 21 години синдикален мир НФЛ и Профсъюзът на играчите са изправени пред най-сериозния в историята си спор. Собствениците на отбори гласуваха единодушно за предсрочното прекратяване на колективното трудово споразумение, което бе подписано през март 2006 г. Първоначалният му срок бе до 2013 г., но след новото решение ще излезе от сила на 28 февруари 2011 г. "Няма поводи за паника. Имаме три години гарантиран календар. От нас зависи да решим проблемите и да подпишем ново споразумение", опита да тушира напрежението комисионерът на НФЛ Роджър Гуудел.

По силата на настоящия договор ако до 1 март 2009 г. не бъде постигната договорка сезон 2010 ще бъде игран без отборите да имат т.нар. "таван на заплатите". По думите на президента на Профсъюза на играчите Джийн Ъпшоу случи ли се това неговата организация повече няма да се съгласи на подобно ограничение.
Последната стачка в НФЛ бе през 1987 г., когато собствениците на отбори обявиха треседмичен локаут. След неговото приключване Профсъюзът на играчите заведе антитръстово дело във Върховния съд на САЩ, което спечели шест години по-късно. По силата на решението му бе въведен "таван на заплатите", според който нито един отбор не може да превишава като бюджет на възнагражденията 10% от брутния продукт на НФЛ за предходната финансова година. Освен това играчите получиха правото след изтичане на настоящия си договор да се превръщат в "свободни агенти".


ЙОРДАН БОЖИНОВ


--------------------
JUVENDETTA...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
JuventiKnow
коментар 16 Jul 2008, 05:31
Коментар #7


Juventus champion
******

Група: Фенове
Коментари: 8 602
Регистриран: 26-March 07
Град: Дряново
Потребител No.: 430Всички сделки през трансферния период в НФЛ


1 март:
- Асанте Семюъл (корнърбек) от Ню Инглънд във Филаделфия с шестгодишен договор на стойност $57 млн. и $20 млн. на ръка;
- Джош МакКаун (куотърбек) от Оуклънд в Маями с двугодишен договор на стойност $6.25 млн.;
- Ърнест Уилфърд (уайд рисийвър) от Джаксънвил в Маями с четиригодишен договор на стойност $13 млн. и $6 млн. на ръка;
- Ранди Старкс (дефанзивна линия) от Тенеси в Маями с петгодишен договор на стойност $21 млн. и $7 млн. на ръка;
- Джейсън Фъргюсън (дефанзивна линия) от Далас в Маями срещу правото на избор в драфта през април;
- Джъстин Смайли (гард) от Сан Франциско в Маями с петгодишен договор на стойност $25 млн. и $9 млн. на ръка;
- Джери Портър (уайд рисийвър) от Оуклънд в Джаксънвил с шестгодишен договор на стойност $30 млн. и $10 млн. на ръка;
- Клио Лемън (куотърбек) от Маями в Джаксънвил с тригодишен договор на стойност $8.75 млн.;
- Джибрил Уилсън (сейфти) от НЙ Джайънтс в Оуклънд с шестгодишен договор на стойност $39 млн. и $19 млн. на ръка;
- Кори Уилямс (дефанзивна линия) от Грийн Бей в Кливлънд срещу правото на избор във втория кръг на драфта през април;
- Крис Дженкинс (дефанзивна линия) от Каролина в НЙ Джетс срещу правото на избор в третия и петия кръг на драфта през април;
- Шон Роджърс (дефанзивна линия) от Детройт в Синсинати срещу правото на избор в третия и петия кръг на драфта през април;
- Джонатан Вилма (лайнбекър) от НЙ Джетс в Ню Орлиънзсрещу правото на избор в драфта през април;
- Кавика Митчъл (лайнбекър) от НЙ Джайънтс в Бъфало с шестгодишен договор на стойност $37.5 млн. и $5 млн. на ръка;
- Джеф Фейн (център) от Ню Орлиънз в Тампа Бей с шестгодишен договор на стойност $37.5 млн. и $15 млн. на ръка;
- Мадьо Уилямс (сейфти) от Синсинати в Минесота с шестгодишен договор на стойност $34 млн.;
- Томас Тапе (фулбек) от Филаделфия в Минесота с шестгодишен договор на стойност $34 млн.;
- Айзък Брус (уайд рисийвър) от Сейнт Луис в Сан Франциско с двугодишен договор на стойност $6 млн.;
- ДеШон Фостър (рънингбек) от Каролина в Сан Франциско с едногодишен договор на стойност $1.1 млн.;
- Алън Росъм (корнърбек) от Питсбърг в Сан Франциско;
- Джош Браун (кикър) от Сиатъл в Сейнт Луис с петгодишен договор на стойност $14.2 млн. и $4 млн. на ръка.


2 март:
- Джъстин Смит (енд) от Синсинати в Сан Франциско с шестгодишен договор на стойност $45 млн. и $20 млн. на ръка;
- Алън Фанека (офанзивна линия) от Питсбърг в НЙ Джетс с петгодишен договор на стойност $40 млн. и $21 млн. на ръка;
- Бърнард Бериан (уайд рисийвър) от Чикаго в Минесота с шестгодишен договор на стойност $42 млн. и $16 млн. на ръка;
- Крис Клемънс (енд) от Оуклънд във Филаделфия с петгодишен договор на стойност $54 млн.;
- Маркъс Страуд (дефанзивна линия) от Джаксънвил в Бъфало срещу правото на избор в драфта през април;
- Спенсър Джонсън (дефанзивна линия) от Минесота в Бъфало;
- Дрейтън Флорънс (корнърбек) от Сан Диего в Джаксънвил с шестгодишен договор на стойност $36 млн. и $13 млн. на ръка;
- Донте Столуърт (уайд рисийвър) от Ню Инглънд в Кливлънд със седемгодишен договор на стойност $35 млн. и $10 млн. на ръка;
- Ерик Коулмън (сейфти) от НЙ Джетс в Атланта с четиригодишен договор на стойност $10 млн. и $3 млн. на ръка;
- Чарли Андерсън (лайнбекър) от Хюстън в Маями с тригодишен договор на стойност $7.5 млн. и $2.5 млн. на ръка;
- Рикардо Колклъф (корнърбек) от Кливлънд в Каролина с двугодишен договор на стойност $4 млн.;
- Кийри Колбърт (уайд рисийвър) от Каролина в Денвър с тригодишен договор на стойност $7.2 млн.;
- Джими Уилкърсън (енд) от Канзас Сити в Тампа Бей;
- Жак Рийвс (корнърбек) от Далас в Хюстън.


3 март:
- Майкъл Търнър (рънингбек) от Сан Диего в Атланта с шестгодишен договор на стойност $34.5 млн., от които $15 млн. на ръка;
- Вон Хътчинс (корнърбек) от Хюстън в Атланта;
- Рандъл Гей (корнърбек) от Ню Инглънд в Ню Орлийнз с четиригодишен договор на стойност $17.8 млн. и $3.75 млн. на ръка;
- Боби МакКрей (енд) от Джаксънвил в Ню Орлийнз с петгодишен договор;
- Алджи Кръмплър (тайтенд) от Атланта в Тенеси с двугодишен договор.


4 март:
- Деймиън Ууди (офанзивна линия) от Детройт в НЙ Джетс с петгодишен договор на стойност $25.5 млн., от които $11 млн. гарантирани;
- Калвин Пейс (лайнбекър) от Аризона в НЙ Джетс с шестгодишен договор на стойност $42 млн., от които $22 млн. гарантирани;
- Сами Найт (сейфти) от Джаксънвил в НЙ Джайънтс с тригодишен договор на стойност $5.1 млн.;
- Антуан Одъм (енд) от Тенеси в Синсинати с петгодишен договор на стойност $29.5 млн., от които $11.5 млн. гарантирани;
- Травис ЛаБой (енд) от Тенеси в Аризона с петгодишен договор на стойност $22 млн., от които $7.5 млн. гарантирани;
- Мюелде Моор (рънингбек) от Минесота в Питсбърг с тригодишен договор;
- Джейкъб Бел (гард) от Тенеси в Сейнт Луис с шестгодишен договор;
- Кейдрик Винсънт (гард) от Балтимор в Каролина с двугодишен договор на стойност $2 млн.;
- Джерами Тумън (тайтенд) от Сиатъл в Аризона с двугодишен договор;
- Кевин Бентли (лайнбекър) от Сиатъл в Хюстън;
- Майкъл Гейнс (тайтенд) от Бъфало в Детройт;
- Нико Кутувидес (лайнбекър) от Сиатъл в Детройт с тригодишен договор на стойност $7.5 млн.


5 март:
- Джавон Уокър (уайд рисийвър) от Денвър в Оуклънд с шестгодишен договор на стойност $55 млн., от които $16 млн. гарантирани и $5 млн. на ръка;
- Джейсън Уебстър (корнърбек) от Атланта в Ню Инглънд;
- Морис Хикс (рънингбек) от Сан Франциско в Минесота с тригодишен договор;
- Джеб Путциър (тайтенд) от Хюстън в Сиатъл с едногодишен договор;
- Андре Уулфолк (корнърбек) от Тенеси в НЙ Джетс на изпитателен срок;
- Тод Бауман (куотърбек) от Сейнт Луис в Джаксънвил;
- Джими Кенеди (дефанзивна линия) от Чикаго в Джаксънвил с едногодишен договор на стойност $650 000, от които $50 000 на ръка;
- Ти Джей Дъкет (рънингбек) от Атланта в Сиатъл с петгодишен договор;
- Марти Буукър (уайд рисийвър) от Маями в Чикаго;
- Лион Джо (лайнбекър) от Бъфало в Тампа Бей;
- Теди Леман (лайнбекър) от Детройт в Тампа Бей.


6 март:
- Куоми Харис (офанзивна линия) от Сан Франциско в Оуклънд;
- Тайлър Брейтън (енд) от Оуклънд в Каролина;
- Танк Уилямс (сейфти) от Минесота в Ню Инглънд;
- Боби Григсби (фулбек) от Канзас Сити в Маями;
- Мат МакКой (лайнбекър) от Филаделфия в Тампа Бей;
- Дирк Джонсън (пънтър) от Чикаго в Аризона.


7 март:
- Джевон Кърс (енд) от Филаделфия в Тенеси;
- Бос Бейли (лайнбекър) от Детройт в Денвър с петгодишен договор на стойност $17.5 млн., $8 млн. от които гарантирани;
- Едъл Шефърд (уайд рисийвър) от Хюстън в Денвър;
- Антъни Бект (тайтенд) от Тампа Бей в Сейнт Луис;
- Люис Сандърс (корнърбек) от Атланта в Ню Инглънд;
- Тони Ричардсън (фулбек) от Минесота в НЙ Джетс;
- Брендън Аянбадежо (лайнбекър) от Чикаго в Балтимор с четиригодишен договор на стойност $4.9 млн.


8 март:
- Лендън Джонсън (лайнбекър) от Синсинати в Каролина с тригодишен договор на стойност $10 млн.;
- Брандън Лойд (уайд рисийвър) от Вашингтон в Чикаго с едногодишен договор;
- Дан Морган (лайнбекър) от Каролина в Ню Орлийнз;
- Киндъл Моорхед (дефанзивна линия) от Каролина в Атланта;
- Рашад Моор (дефанзивна линия) от Ню Инглънд в Атланта;
- Саймън Фрейзър (енд) от Кливлънд в Атланта;
- Чък Дарби (дефанзивна линия) от Сиатъл в Детройт с тригодишен договор.


9 март:
- Джулиъс Джоунс (рънингбек) от Далас в Сиатъл с четиригодишен договор на стойност $16 млн.;
- Брайън Кели (корнърбек) от Тампа Бей в Детройт с тригодишен договор;
- Марканд Мануел (сейфти) от Каролина в Денвър с тригодишен договор на стойност от $6 млн.;
- Марлон МакКрий (сейфти) от Сан Диего в Денвър.


10 март:
- Джеси Чатмън (рънингбек) от Маями в НЙ Джетс.


11 март:
- Джейк Скот (гард) от Индианаполис в Тенеси;
- Трент Грийн (куотърбек) от Маями в Сейнт Луис с тригодишен договор;
- Рекс Хеднот (офанзивна линия) от Маями в Кливлънд с двугодишен договор;
- Бен Трауп (тайтенд) от Тенеси в Тампа Бей;
- Антонио Брайънт (уайд рисийвър) от Сан Франциско в Тампа Бей;
- Уорик Дън (рънингбек) от Атланта в Тампа Бей;
- Деръл Блексток (лайнбекър) от Аризона в Синсинати с едногодишен договор.12 март:
- Девърд Дарлинг (уайд рисийвър) от Балтимор в Канзас Сити;
- Дейв Рейнър (кикър) от Канзас Сити в Маями;
- Кийт Дейвис (сейфти) от Далас в Маями с двугодишен договор на стойност от $3.5 млн.


13 март:
- Дейвид Кар (куотърбек) от Каролина в НЙ Джайънтс;
- Киърън Фокс (лайнбекър) от Канзас Сити в Питсбърг;
- Джъстин МакКеъринс (уайд рисийвър) от НЙ Джетс в Тенеси;
- Дрю Картър (уайд рисийвър) от Каролина в Оуклънд с едногодишен договор на стойност $2 млн.


14 март:
- Крис Браун (рънингбек) от Тенеси в Хюстън;
- Дани Кларк (лайнбекър) от Хюстън в НЙ Джайънтс.


15 март:
- Юджийн Уилсън (корнърбек) от Ню Инглънд в Тампа Бей с едногодишен договор на стойност $1.8 млн., от които $500 000 гарантирани;
- Франк Уокър (корнърбек) от Грийн Бей в Балтимор с двугодишен договор;
- Джейсън Рейдър (тайтенд) от Ню Инглънд в Атланта;
- Чоун Томпсън (лайнбекър) от Кливлънд в Хюстън;
- Дерик Поуп (лайнбекър) от Маями в Минесота;
- Марк Брунел (куотърбек) от Вашингтон в Ню Орлийнз;
- Уилям Джоузеф (дефанзивна линия) от НЙ Джайънтс в Оуклънд;
- Брайънт Джонсън (уайд рисийвър) от Аризона в Сан Франциско с едногодишен договор.


16 март:
- Таб Пери (уайд рисийвър) от Синсинати в Маями с едногодишен договор на стойност $927 000.


17 март:
- Ди Джей Хакет (уайд рисийвър) от Сиатъл в Каролина с двугодишен договор на стойност $3.5 млн.;
- Касим Мичъл (офанзивна линия) от Аризона в Сан Франциско с едногодишен договор;
- Бъба Франкс (тайтенд) от Грийн Бей в НЙ Джетс с едногодишен договор;
- Дан Клеко (дефанзивна линия) от Индианаполис във Филаделфия;
- Крис Майърс (център) от Денвър в Хюстън срещу правото на избор в шестия кръг на драфта;
- Елис Уимс (дефанзивна линия) от Сиатъл в Минесота;
- Далас Сарц (лайнбекър) от Вашингтон в Минесота.


18 март:
- Маркес Дъглас (енд) от Сан Франциско в Тампа Бей;
- Дуейн Блекли (тайтенд) от Атланта в Тенеси;
- Уилям Джеймс (корнърбек) от Филаделфия в Бъфало с двугодишен договор.

19 март:
- Брандън Чилър (лайнбекър) от Сейнт Луис в Грийн Бей с двугодишен договор на стойност $5.4 млн.


20 март:
- ДеАнджело Хол (корнърбек) от Атланта в Оуклънд със седемгодишен договор на стойност $70 млн. ($24 млн. гарантирани) срещу правото на избор във втория кръг на драфта през 2008 г. и петия кръг през 2009 г.;
- Дейвид Маклин (корнърбек) от Минесота в Сейнт Луис с едногодишен договор;
- Терънс Холт (сейфти) от Аризона в Каролина с едногодишен договор;
- Майкъл Булуеър (сейфти) от Хюстън в Минесота;
- Кендрик Алън (офанзивна линия) от Грийн Бей в Минесота;
- Брандън Джонсън (лайнбекър) от Аризона в Синсинати;
- Фернандо Брайънт (корнърбек) от Детройт в Ню Инглънд с едногодишен договор.


21 март:
- Джейсън Илъм (кикър) от Денвър в Атланта с четиригодишен договор на стойност $9 млн., от които $3.3 млн. гарантирани;
- Шанти Ор (лайнбекър) от Джаксънвил в Кливлънд с едногодишен договор.


22 март:
- Бен Ютехт (тайтенд) от Индианаполис в Синсинати с тригодишен договор на стойност $9 млн. срещу правото на избор в драфта през 2008 г.


24 март:
- Куин Грей (куотърбек) от Джаксънвил в Хюстън;
- Роки Боймън (лайнбекър) от Индианаролис във Филаделфия с едногодишен договор;
- Кейси Уигмън (център) от Канзас Сити в Денвър.


25 март:
- Реше Колдуел (уайд рисийвър) от Вашингтон в Сейнт Луис с едногодишен договор;
- Уилям Джеймс (корнърбек) от Филаделфия в Бъфало;
- Джъстин Хартуиг (център) от Каролина в Питсбърг с двугодишен договор на стойност $3.725 млн.;
- Гилбърт Гарднър (лейнбекър) от Тенеси в Детройт с едногодишен договор.


26 март:
- Кларк Хагънс (лайнбекър) от Питсбърг в Аризона с едногодишен договор;
- Антъни МакФарлънд (дефанзивна линия) от Индианаполис в Питсбърг;
- Крис Уилсън (тайтенд) от Канзас Сити във Филаделфия;
- Джош Стеймър (лайнбекър) от Бъфало в Тенеси.


27 март:
- Олиндо Маре (кикър) от Ню Орлийнз в Сиатъл с двугодишен договор на стойност $3.5 млн.;
- Тониу Фоноти (гард) от Атланта в Каролина;
- Алфред Финчър (лайнбекър) от Ню Орлийнз в Детройт;
- Ник Фъргюсън (сейфти) от Денвър в Хюстън.


28 март:
- Калимба Едуардс (дефанзивна линия) от Детройт в Оуклънд с двугодишен договор на стойност $5 млн.;
- Милфорд Браун (гард) от Сейнт Луис в Каролина.


29 март:

- Крис Крокър (сейфти) от Атланта в Маями с едногодишен договор на стойност $1.15 млн., от които $300 000 гарантирани.


31 март:
- Брайън Сен Пиер (куотърбек) от Питсбърг в Аризона с едногодишен договор;
- Джон Уейд (център) от Тампа Бей в Оуклънд.


2 април:
- Гъс Фрерот (куотърбек) от Сейнт Луис в Минесота.


4 април:
- Джероум Матис (уайд рисийвър) от Хюстън във Вашингтон.


5 април:

- Крис Кар (корнърбек) от Оуклънд в Тенеси.


7 април:
- Виктор Хобсън (лайнбекър) от НЙ Джетс в Ню Инглънд с едногодишен договор;
- Арън Глен (корнърбек) от Джаксънвил в Ню Орлийнз.


8 април:

- Дъг Гейбриъл (уайд рисийвър) от Ню Инглънд в Синсинати.


14 април:
- Би Джей Самс (кик ретърнър) от Балтимор в Канзас Сити с едногодишен договор;
- Крис Мандерино (фулбек) от Синсинати в Канзас Сити с двугодишен договор.


15 април:
- Сами Паркър (уайд рисийвър) от Канзас Сити в Денвър с едногодишен договор.


16 април:

- Даръл Джаксън (уайд рисийвър) от Сан Франциско в Денвър с едногодишен договор;
- Джон Пол Фоски (фулбек) от Оуклънд в Канзас Сити с двугодишен договор.


17 април:

- Мат Стюърт (лайнбекър) от Кливлънд в Аризона с едногодишен договор.


22 април:
- Джаред Алън (енд) от Канзас Сити в Минесота с шестгодишен договор на стойност $74 млн. ($31 млн. гарантирани) срещу правото на избор под №17, №73 и №82 в драфта.


23 април:
- Адам Джоунс (корнърбек) от Тенеси в Далас срещу правото на избор под №126 в драфта;
- Маркъс Полард (тайтенд) от Сиатъл в Ню Инглънд;
- Скот Плейър (пънтър) от Кливлънд в Ню Инглънд;
- Кени Смит (дефанзивна линия) от Далас в Ню Инглънд.


24 април:
- Деуейн Робъртсън (дефанзивна линия) от НЙ Джетс в Денвър срещу правото на избор в драфта през 2009 г.


25 април:
- Антъни Фазано (тайтенд) и Акин Айодел (лайнбекър) от Далас в Маями срещу правото на избор под №100 в драфта;
- Кейси Брамлет (куотърбек) от Маями в Сан Диего.


29 април:
- Ел Джей Шелтън (офанзивна линия) от Маями в Сан Диего с двугодишен договор;
- Дарвин Уокър (дефанзивна линия) от Чикаго в Каролина с едногодишен договор;
- Иън Скот (дефанзивна линия) от Филаделфия в Каролина.


30 април:
- Пиърсън Приоло (сейфти) от Вашингтон в Джаксънвил.


1 май:
- Артоуз Пинър (рънингбек) от Атланта в Детройт.

5 май:
- Стийв Фифита (дефанзивна линия) от Маями в Ню Инглънд.


7 май:
- Доминик Роудс (рънингбек) от Оуклънд в Индианаполис с едногодишен договор на стойност $650 000;
- Еджъртън Хартуел (лайнбекър) от Синсинати в Оуклънд.


15 май:
- Джеръми Пери (корнърбек) от Маями в Кливлънд.


19 май:
- Стийв МакКини (офанзивна линия) от Хюстън в Маями;
- Райън Краус (тайтенд) от Грийн Бей в Хюстън;
- Джими Уилямс (корнърбек) от Сиатъл в Хюстън.


23 май:
- Тери Казън (корнърбек) от Джаксънвил в Кливлънд с двугодишен договор.


27 май:
- Ерасмъс Джеймс (енд) от Минесота във Вашингтон срещу правото на избор в седмия кръг на драфта през 2009 г.;
- Джейсън Хортън (корнърбек) от Хюстън в Канзас Сити;
- Муса Смит (рънингбек) от Балтимор в НЙ Джетс;
- Майкъл Питмън (рънингбек) от Тампа Бей в Денвър с едногодишен договор.


31 май:
- Джъстин Хамилтън (сейфти) от Кливлънд във Вашингтон.


2 юни:
- Джеръми Нюбери (център) от Оуклънд в Сан Диего с еднодишен договор;
- Оливър Рос (офанзивна линия) от Аризона в Ню Инглънд;
- Реналдо Уин (енд) от Ню Орлийнз в НЙ Джайънтс;
- Стюърт Шуайгърт (сейфти) от Оуклънд във Вашингтон;
- Крафонсо Торп (уайд рисийвър) от Индианаполис в Джаксънвил.


6 юни:
- Люк Лоутън (рънингбек) от Индианаполис във Филаделфия срещу правото на избор в драфта през 2009 г.;
- Джийн Мручковски (офанзивна линия) от Маями в Ню Инглънд.


16 юни:
- Розъвелт Колвин (лайнбекър) от Ню Инглънд в Хюстън.


18 юни:

- Камерън Уъръл (сейфти) от Маями в НЙ Джетс.


20 юни:
- Марк Джоунс (уайд рисийвър) от Тампа Бей в Сан Диего.


25 юни:

- Бари Симс (офанзивна линия) от Оуклънд в Сан Франциско с двугодишен договор.


ЙОРДАН БОЖИНОВ


Име:


--------------------
JUVENDETTA...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
hri100
коментар 16 Jul 2008, 09:35
Коментар #8


I LOVE JU
******

Група: Ветерани
Коментари: 8 100
Регистриран: 22-July 06
Град: емниц
Потребител No.: 159
Фен клуб: 677/284Най-после и таква тема. smile.gif Браво за труда. Мога да кажа, че съм фен на тоя спорт, макар че някои дребни детайли от правилата все още не са ми ясни. Даже по едно време се бях вманиачил. Любимият ми отбор е Индианаполис Колтс, а любимият ми играч е куотърбека им Пейтън Менинг - най-великият куотърбек на всички времена (поне по статистика) и един от най-великите спортисти въобще. В САЩ семейството му е изключително популярно. Брат му, Илай (или Ели), стана шампион с Джаянтс тази година. Пейтън е известен е с много неща, но едно от най-забележителните е това, че от 10 години не е изпускал нито един мач за отбора си, защото е нямал нито една контузия в кариерата си. Всъщност имал е, но съвсем леки. Единствената му по-сериозна е в момента (беше опериран преди няколко дни)... Отплеснах се. smile.gif


Всъщност защо да не преместя някои постове от темата "Други спортове", където има и статия за Менинг.

Ще го направя чрез цитати за да може горните страхотни постове да си останат първи.

Цитат(hri100 @ Jan 26 2008, 08:44 PM) *
Я аз да си пусна статийката за Американския футбол, която беше затрита заради проблемите, па белким некой се зариби да има с кой да си коментирам. smile.gif
На две победи от перфектния сезон
Не е лесно да се спори със съвършенството, а Пейтриътс май са го достигнали


Америка обича градските легенди. Една от тях гласи, че всяка година група едри, побелели мъже се събират без много шум в Маями, щата Флорида, за да махнат тапата на неприлично скъпа бутилка шампанско, да се върнат с усмивка към миналото и да отпразнуват щастливи поредната... загуба. Този cценарий се повтаря без пропуск от 36 години. Всяка есен тези странни купонджии със скърцащи стави пълнят кристалните чаши с газирана пяна и намират радост в нещастието на другите. Самоличността на мъжете не е тайна и често им се налага да отговарят на въпроси, свързани с мистериозната церемония. Някои от тях отричат, че традицията съществува, други подминават въпросите на пресата с мълчание и многозначителна усмивка. Но ако легендата е истина, то 2008 е първата година, успяла да пристигне, преди прословутата бутилка с шампанско да бъде отворена.

ИВО ИВАНОВ
Канзас

Януари е най-разрушителното оръжие в арсенала на зимата. Арктически студ, сняг и злобни виелици връхлитат върху голяма част от Съединените щати и ги сковават в студените си обятия. Но за феновете на спорта тук късите, мрачни януарски дни не са повод за зимна депресия, а за неподправен ентусиазъм. Това е месецът на истината в Националната футболна лига. Плейофите започват заедно с новата година и цялата страна обръща поглед към най-успешния професионален спорт в САЩ - американския футбол. Дори всемогъщата НБА отстъпва пред колоритните гладиатори на НФЛ, така че стадионите се пукат по шевовете,
без да се съобразяват с отрицателното поведение на негативисти като Целзий и Фаренхайт
През 2008 интригата е по-голяма отвсякога, тъй като феноменалният отбор на Ню Инглънд Пейтриътс е напът да нахълта с безпрецедентен гръм и трясък в спортната история. Тази грандиозна футболна машина успя да направи това, което доскоро бе смятано за невъзможно, и завърши редовния сезон без нито една загуба. Америка гледаше като омагьосана, докато могъщите Пейтриътс седмица след седмица минаваха с лекота през съперниците си като народен представител през шведска маса. Малко по малко феновете осъзнаха, че стават щастливи свидетели на пишеща се в момента внушителна глава в историята на американския футбол. Ню Инглънд се превърнаха в тема за разговор №1 и фокус на всяко спортно предаване, а букмейкърите във Вегас изградиха цяла хазартна конструкция около похода им към перфектен сезон. Вече е трудно да бъде намерен специалист, който да не нарича Пейтриътс най-великия тим за всички времена. Дори легендарните отбори на Сан Франциско с Джо Монтана и Джери Райс бледнеят пред династията Ню Инглънд, която нахълта в XXI век с омаломощаващо надмощие.
Екзюпери бе казал, че съвършенство е постигнато не тогава, когато просто няма какво повече да се прибави, а тогава, когато просто няма какво повече да се извади. Мъдростта на тази дефиниция е лесно усвоима - за да стане нещо перфектно, то трябва да бъде изчистено от излишни орнаменти и изкуствено усложняване. Често най-гениалните неща на този свят са изумително простички и се побират в два-три идеални акорда или елементарна щриха - като "Лунната соната" на Бетховен, "Герника" на Пикасо или "Йестъдей" на "Бийтълс". В такъв аспект Пейтриътс наистина са близо до съвършенството - всеки елемент и механизъм в този отбор като че ли е на мястото си, схемите на игра са ясни и изчистени и никoй не се опитва да надскача ролята си. Архитектът на Ню Инглънд Бил Белечек е направил нещо изключително, сглобявайки тотален колектив в ерата на индивидуализма. Дори суперзвездите забравят думата "аз" след първия съдийски сигнал. Безспорен лидер е гениалният куотърбек Том Брейди, в когото по моите скромни изчисления са влюбени около 80% от всички американки над 15-годишна възраст. Двуметровият
Брейди в последно време е по-популярен от холивудския си адаш Круз
а успехите му извън игрището са също толкова впечатляващи, колкото и тези на него. Преди около година този митичен сваляч изненада всички, скъсвайки с една от най-красивите жени в Щатите - актрисата Бриджет Мойнахен. Том обаче моментално се намести в леглото на още по-красивата манекенка Жизел Бюндхен, чиито крака са толкова дълги, че сигурно й се налага да ги бръсне с дистанционно. Брейди попадна в странна ситуация, тъй като само седмица по-късно се оказа, че Бриджет е бременна. Така Том стана татко през август миналата година, но синът му не носи неговата фамилия, а тази на майка си.
Въпреки бурния си личен живот и маниакално преследващите го папараци Брейди успя да запази концентрация на игрището и направи невъобразим сезон. Пасовете му са толкова прецизни и елегантни, че могат да бъдат хванати дори с боксови ръкавици. Шлемът по принцип би трябвало да ограничава периферното зрение, но Том сякаш вижда всяка педя от игрището във всеки момент на мача. Брейди смачка цяла поредица рекорди в лигата и бе обявен за най-полезен играч на редовния сезон.
Другата суперзвезда в отбора е Ренди Мос, който пък получава пасовете на Брейди и с нечовешката си бързина и повратливост е станал по-неопазим от честта на Линдзи Лоън. Не по-малко впечатляваща е и защитата на Пейтриътс, която всява суеверен ужас в противниковото нападение.
Силата на Ню Инглънд обаче не е толкова в отделните играчи, колкото в сбора от идеално пасващи си компоненти. Въпреки всичко в бронята на отбора почнаха да се появяват пукнатини. В неделя Пейтриътс надделяха с огромно усилие над упоритите Джексънвил Джегуарс, макар че бяха домакини. За да стигне до победа, тимът трябваше да разчита на геройство от страна на Брейди, който завърши с нечуваните 26 сполучливи подавания от 28 опита - абсолютен рекорд на лигата! Дългият сезон и огромни очаквания започват да се отразяват върху нервите и издръжливостта на играчите. Утре Пейтриътс ще се сблъскат в епичен двубой със Сан Диего, в чиито редици играе животински силният Ладениън Томлисън, който след края на кариерата си
спокойно би могъл да си намери работа като валяк
Миналата седмица Сан Диего отстраниха действащите шампиони Индианаполис, при това като гости. Защитата на калифорнийци обезоръжи дори легендарния Пейтън Менинг. Сан Диего едва ли ще могат да дублират този успех срещу Пейтриътс. В Масачузетс ги очакват яростен студ и евентуално снежни виелици - идеални условия за игра за калените в бостънски студ Ню Инглънд. Сан Диего, от друга страна, е разположен на около 4, най-много 5 км от рая, сред мързеливи палми и тропически температури. Гостите са измъчвани от неприятни контузии, които ще направят задачата им още по-тежка.
В другия полуфинал ще имаме рядкото удоволствие да видим живата легенда Брет Фарв и водения от него
Грийн Бей Пекърс срещу Ню Йорк Джайънтс
и техния куотърбек Илай Менинг. Илай е малкият брат на Пейтън, който грабна титлата миналата година с Индианаполис. Ако малкият Менинг се добере до трофея след две седмици, това би създало безпрецедентна семейна династия. В неделя Илай хладнокръвно разпердушини защитата на прехвалените Далас Каубойс в самото сърце на Тексас. Тук всички говореха за суперзвездата на Далас Тони Ромо и неговото проклятие, наречено Джесика Симпсън. От известно време куотърбекът ходи с русокосата холивудска звезда, но феновете забелязаха, че всеки път, щом актрисата певица се появи на стадиона, Тони играе безобразно слабо и отборът му пада. Една от теориите е, че Ромо се шашка от присъствието й и губи концентрация. Суеверните тексаски фенове бързо
намразиха Симпсън и дори я нарекоха Йоко Ромо
(на името на Йоко Оно, която често е обвинявана за разпадането на "Бийтълс"). Джесика не се появи на мача с Ню Йорк, но съобразителните фенове на Джайънтс си бяха докарали за талисман двойничка на Симпсън на име Линдзи Нордстром, която да продължи проклятието Йоко Ромо. Действително, още с излизанете на терена куотърбекът на Далас изглеждаше по-притеснен от таралеж във фабрика за балони и след слаба игра отборът му загуби. Така Ню Йорк ще се срещнат с Грийн Бей на легендарния им стадион в Уисконсън, където неостаряващият Брет Фарв властва от 16 г. Брет е известен с невероятно силната си ръка. Казват, че неговите пасове понякога вадят пръстите на съотборниците му от ставите. Фарв е в залеза на кариерата си, косата му е напълно побеляла, но против всякаква логика ръката му сякаш става по-силна с годините.
Ако Гриин Бей успее да отстрани Ню Йорк и Пейтриътс надделеят над Сан Диего, ще станем свидетели на епичен сблъсък не само между два велики отбора, но и между две легендарни личности в лицето на Брейди и Фарв. Това е и финалът, който аз лично
се надявам да видя в Супербоул
макар че и четирите оцелели отбора са ми крайно симпатични.
Но да се върнем към едрите възрастни мъже и тяхната неотворена бутилка с шампанско. Всички те са играли в единствения тим, успял да завърши сезона непобеден. През далечната 1972 Маями Долфинс постигат нещо изключително, завършвайки и редовния сезон, и плейофите без нито една загуба. От тогава до днес всяка година поне един тим прави опит да постигне успеха им. Случвало се е отбори да спечелят първите си 11, 12, дори 13 мача. Но рано или късно падат. И когато това стане, побелелите мъже се събират, за да отпразнуват с шампанско поредния провалил се опит да бъдат изместени от историята. Бутилката се отваря в деня, в който отборът, преследващ рекорда им, изгуби първия си мач. Ню Инглънд са на две победи от химеричния, перфектен сезон.
Аз лично ще стискам палци за неподражаемия стар лъв с бяла брада Брет Фарв и за моите любими аутсайдери Грийн Бей Пекърс. Те определено имат своите шансове, но колкото повече се вглеждам в Ню Инглънд, толкова повече започвам да разбирам, че към тях няма нито какво да се прибави, нито какво да се извади. Не е лесно човек да спори със съвършенството. Затова ми се струва, че когато на 3 февруари във Финикс прозвучи последният съдийски сигнал за 2008 година, група разочаровани, побелели мъже, събрали се далеч във Флорида, ще се разотидат мълчаливо, с ненамокрени чаши и сухи гърла, оставяйки след себе си една много скъпа, неотворена бутилка с шампанско.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Миналия път коментирах двата полуфинала по-обстойно, но сега ме мързи... Накратко: Героите от горната статия стигнаха до Супербола, благодарение на лесна победа над Сан Диего, които пък предния кръг отстраниха моито любимци от Индианаполис Колтс, чийто куотърбек Пейтън Манинг е най-големият ми любимец и един от най-великите на тоя пост, който американците са издигнали в култ. (тук се сещам за друга статия на Иво Иванов за куотърбеците или куотърбековете, ще я потърся и ще я постна, много е интересна).

В другия полуфинал Ню Йорк Джайънтс победиха изненадващо като гост символа на американсия футбол Грийн Бей. (тук бях споменал, как в тоя 100 000-ден град, 70 000-ния стадион винаги е пълен и всичко е с абонаменти, как като се роди дете и първо го записват да чака за абонамент и след това в регистара, как улиците буквално са пусти по време на мач, как тия хорица там са пълни откачалки и т.н. biggrin.gif) Куотърбек на Нюйоркчани пък е братът на Пейтън - Ели Манинг. wink.gif Мачът беше изключително зрелищен, като Джайънтс биха с 23:20 след продължение. А да, взех и някой лев от тая изненадка... smile.gif

Според мен, а според специалистите, Джайънтс нямат никакъв шанс срещу Ню Ингланд на Супербола, който е на 3 февруари, но аз ще викам за тях, защото както знаете за нагличани не викам, пък било и те някакви нови. smile.gif
ПП: Не знам дали някой го интересува всичко това, но аз да си го напиша. biggrin.gif


--------------------
Новият "Ювентус Люфле", с мнооого пълнеж...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hri100
коментар 16 Jul 2008, 09:37
Коментар #9


I LOVE JU
******

Група: Ветерани
Коментари: 8 100
Регистриран: 22-July 06
Град: емниц
Потребител No.: 159
Фен клуб: 677/284Цитат(masterhp @ Jan 26 2008, 11:51 PM) *
Еми аз бях писал, че спорта си е доста як и го гледам с голям интерес, когато имам възможност да гледам някой мач винаги го права, въпреки че става много рядко, тъй като нз кога и къде ги дават и се случва само ако уцеля канало по случайност smile.gif

Много добра статия, хареса ми как е написана и е интересна.


--------------------
Новият "Ювентус Люфле", с мнооого пълнеж...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hri100
коментар 16 Jul 2008, 09:38
Коментар #10


I LOVE JU
******

Група: Ветерани
Коментари: 8 100
Регистриран: 22-July 06
Град: емниц
Потребител No.: 159
Фен клуб: 677/284Цитат(hri100 @ Feb 4 2008, 06:43 AM) *
Помните ли старчетата от Маями, щата Флорида от горната статия? Е, тия мъже сега навярно пият шампанско някъде из Маями! Защото чудото стана! Патриотите току що загубиха Супербоул! ohmy.gif Това беше един от най-великите мачове в историята на спорта въобще. Много ще се пише за тоя мач, повярвайте ми. И за героя в него - малкият брат Илай Манинг, който най-после излезе от сянката на брат си! И то по какъв начин. Нямам думи да опиша какво гледах току що. Никога не съм вярвал, че е възможно да се вълнувам толкова много на мач от НФЛ, при това без участието на моя любим отбор. Но аз се радвах, все едно че съм фен на Джаянтс от дете. Виках за тях от самото начало поради 4 причини - куотърбек им е братът на любимият ми играч, защото чичковците със шампанското ми станаха симпатични, защото бях заложил за тях на 5.2 коеф. ohmy.gif и не на последно място, защото аз за англичани не викам, пък било те и някакви "нови". biggrin.gif Както обаче и по-горе споменах не вярвах истински, че това чудо може да стане. Всъщност самия коефициент говори достатъчно за това колко е голям подвига, който направиха тия момчета от Ню Йорк. Имат невероятна защита и много слабо нападение. Но имат най-важното - велик коутърбек, който изнесе мача сам! Тоя човек накрая направи уникални отигравания, като изкара отбора от напълно безнадеждна ситуация... Не знам как да го опиша. Нямам думи просто. Мачът беше нещо уникално. Финалът Милан-лузърпул пасти да яде....
ПП:
Не, не съм пиян.


--------------------
Новият "Ювентус Люфле", с мнооого пълнеж...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hri100
коментар 16 Jul 2008, 09:39
Коментар #11


I LOVE JU
******

Група: Ветерани
Коментари: 8 100
Регистриран: 22-July 06
Град: емниц
Потребител No.: 159
Фен клуб: 677/284Цитат(snitch @ Feb 6 2008, 12:50 AM) *
Ох имаше някакъв мач онзи ден , Супербоул по егбол ?!?!Та мача бил между New York Big'Foots и Old England Mel Gibson's . Доколкото разбрах " Големите Стъпки " направили Голяма победа и зарадвли всички Големи фенове в Голямата слива . MVP , което на чист български означа най малко безполезен играч ,на двубоя бил станал Ильо Менинг , брат на прочутия (Монти)Пейтън Менинг ( който аз пък си мислех , че е негър хаехахеа ) .

пп очаквам изказване на спеца , дали съм допуснал някоя грешка ?


--------------------
Новият "Ювентус Люфле", с мнооого пълнеж...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hri100
коментар 16 Jul 2008, 09:41
Коментар #12


I LOVE JU
******

Група: Ветерани
Коментари: 8 100
Регистриран: 22-July 06
Град: емниц
Потребител No.: 159
Фен клуб: 677/284Цитат(hri100 @ Feb 6 2008, 01:01 AM) *
Ако аз съм "спеца" първо много ще се смея и второ - почти не. Само дето Пейтън Великий Менинг не е негър. tooth.gif КУОТЪРБЕК НЕГЪР НЯМА, това го запомни! wink.gif И после: "Америка преодоля расизма..." tooth.gif
Иначе, фед агент, не знаеш какво изпускаш като не гледаш АФ. И аз като теб преди си мислех, че е голяма простотия, но след като изгледах няколко мача, не само че се зарибих адски много, но вече започна да се превръща в мания и това леко ме плаши. unsure.gif Има 10 пъти по-голяма интрига и повече мислене от баскета примерно. tongue.gif
Всъщност, като заговорихме за Пейтън Менинг, я аз да използвам случая и да пусна статията на Иво Иванов за него, която всъщност може да се каже, че ме зариби по АФ.
Перфектната траектория на Пейтън Менинг

В неделя ще стискам палци на най-омразния ми спортист
Отдавна се опитвам да избягна написването на тази статия. Дълбоко в себе си осъзнавах, че е неизбежна, но досега винаги успявах да открия някакво извинение, да намеря друга, "по-важна" тема или просто да отложа материала за вечно отдалечаващия се "някой друг път".
Просто не знаех как да подходя обективно към историята на един човек, който винаги ми е бил крайно антипатичен. Как да му отдам заслуженото и да анализирам невероятните му постижения, без да позволя на личната си неприязън да наводни всеки ред? Ще мога ли да открия дълбоко в себе си някакви резерви на безпристрастност и ще успея ли да ги мобилизирам? Не съм сигурен какво ще се получи, но днес трябва да опитам. Нямам право да отлагам с нито ден повече! Особено след изумителния спектакъл, който въпросният спортист изнесе миналата неделя на закрития стадион в Индианаполис. Там се изигра епохален мач, за който ще се говори с години и на който ще бъде отредено почетно място в историята на американския спорт.

ИВО ИВАНОВ
Канзас

В основата на този шедьовър бе диригентът на отбора на Индианаполис и една от най-видните фигури в спортния живот на Щатите през последните 10 години - Пейтън Мeнинг. Сред професионалните асоциации тук няма по-могъща от Националната футболна лига (НФЛ). Всяка година в американския футбол се вливат милиарди долари от всички възможни спортно-търговски сектори, а лигата е невероятно облагодетелствана и от това, че е най-апетитният тв продукт в САЩ. Сред играчите, движещи тази колосална империя,
няма по-ярка и по-влиятелна личност от Мeнинг
Той пристигна в НФЛ с гръм и трясък през 1998, мачкайки рекорд след рекорд и превръщайки традиционно слабия отбор на Индианаполис в потенциален фаворит за титлата.
Мeнинг е куотърбекът, лидерът, подавачът - човекът, които взима решенията на терена и разпределя топката. Няма защита, която да не е била разнищена от прецизните му пасове, зад които се крие рядък интелект, уникален усет към импровизацията и пословична всеотдайност в тренировките. Когато топката напусне ръката на Пейтън, тя сякаш се движи по въздушна пътека - спокойна, целенасочена и уверена в целта си. Полетът й изглежда естествен и интуитивен, но малко хора знаят, че строежът на тази пътека е много сложен и е започнал дълго преди мача. "Перфектна траектория!", възкликват често коментаторите, когато трябва да опишат поредното, хирургически прецизно подаване на Менинг. Действително, неговите пасове минават в плътна парабола през иглени уши и почти винаги намират получателя си в точно необходимата крачка, без да забавят нито за секунда движението му. Но в перфектната траектория, която е станала запазена марка на Пейтън, няма нищо случайно. Едва ли има друг спортист в Америка, който да се подготвя с такава маниакална педантичност към всеки отделен противник. Менинг има почти математически подход към съперниците си и преди всеки мач изучава с часове видеозаписи на играта им. Пейтън анализира не само схемите на противниковата защита, но и отделните играчи, тяхната скорост, качества, недостатъци, особености и дори личностни характеристики. Следват безкрайни, изнурителни тренировки. От години Мeнинг е най-прецизният подавач в лигата и въпреки това продължава да тренира два пъти повече от останалите куотърбеци.
Той е олицетворение на абсолютния професионалист - гледа на всеки мач като на изпит, на който е недопустимо да се явиш, без да си се подготвил по всеки въпрос. Именно този безкомпромисен перфекционизъм превърна Пейтън в самобитно явление и страшилище за всеки съперник. Менинг не е феноменален атлет от физическа гледна точка - не разполага с бързина, животинска сила, демараж и ловкост. Силата е в интелекта му и в мазохистичния му метод на подготовка.
Американският футбол е игра с елементарна цел, но много сложна логистика. Всяко отиграване трае едва десетина секунди, но в рамката на тези няколко мига се случват безброй неща: поставят се цели вериги от заслони; отварят се и моментално се затварят пространства за нападението и защитата; избухват и угасват мълниеносни индивидуални сблъсъци. В такава обстановка куотърбекът трябва да действа като гросмайстор, да анализира мнoгoбройни сценарии за частица от секундата и да вземе най-правилното решение. При това да не забравяме, че целта на оскотелите, 150-килогрaмови защитници е да се доберат до куотърбека и така да го ударят в земята, че да му хвръкне шлемът. Ако в шлема има глава - още по-добре. Спомням си как преди години чудовищният Нил Смит връхлетя на пълна скорост върху червенокосия куотърбек на Райдърс Тод Маринович, вдигна го високо, почти над главата си и го запокити с такава сила в земята, че
сигурно са му изпопадали луничките от лицето
След това варварско нападение Маринович не бе същият играч и така и не можа да се възстанови. Нямат брой куотърбеците, чиято кариера е завършила след подобни инциденти. Менинг има много рекорди в лигата, но едно от най-впечатляващите му постижения е фактът, че за 9 г. игра не е пропуснал нито един мач поради контузия, въпреки че най-голямото желание на всеки защитник е да го зарови до шията в тревата. Един от факторите, които действат в негова полза, е ръстът му - Пейтън е почти 2 м висок, което му позволява да вижда спокойно цялото игрище, необезпокояван от масивните размери на играчите пред него. Менинг също разполага с феноменално периферно зрение, на което би могла да завиди всяка млада игуана. Въпреки ограниченията на шлема той сякаш вижда всяка педя трева и знае какво става във всеки един момент дори зад него.
Зад успехите и възхода на Пейтън няма сърцераздирателна история. Няма я традиционната притча за бедния младеж, изтръгнал себе си от прегръдката на гетото благодарение на талант, труд и упоритост.
Напротив, той е милионер по рождение
и огромният му дом в Ню Орлиънс е разположен между именията на писателката Ан Райс и музиканта Трент Рeзнър от "Найн Инч Нeйлс". Семейство Мeнинг е една от най-прочутите спортни фамилии. Бащата Арчи е легенда в американския футбол и един от най-уважаваните спортни анализатори. По-малкият му син Илaй е куотърбек на Ню Йорк Джайънтс в НФЛ и този сезон дори се изправи срещу брат си в един от най-гледаните мачове в лигата напоследък (баткото победи убедително). В това семейство футболът е религия и начин на живот и може да се каже, че Пейтън вече е тренирал "перфектната си траектория" още докато е хапел биберона. Арчи наистина е започнал да подготвя професионалната кариера на момчетата си от люлката и навярно в това е причината днес те да са сред най-скъпоплатените спортисти в света.
Но не всички обичат и уважават Пейтън. Той е известен не само с таланта, трудолюбието и успехите си, но и с тежкия си характер, огромно самочувствие и арогантност. Много фенове ненавиждат театралните му маниери, демонстративни жестикулации и крясъци на терена. В американския футбол има неписано правило: никога не обвинявай публично съотборниците си за загуба. Този канон бе нарушен по доста грозен начин от Менинг преди 2 г. и предизвика огромно напрежение в отбора, което все още не се е разсеяло напълно. Още по-грозен бе инцидентът, в който Пейтън мнoгoкратно нарече един от съотборниците си идиот в тв интервю.
Като студент в Тенеси Менинг бе пълен отличник и суперзвезда, но това не му попречи да се забърка в
странен секс скандал с една от помощник- треньорките
В крайна сметка университетът пое отговорност за проявата на куотърбека си и бе принуден да плати $ 300 000 обезщетение на потърпевшата за тормоз. Както вече споменах, и аз не съм от привържениците на Пейтън. Но ако трябва да бъда искрен, признавам, че моята неприязън към Мeнинг е по-скоро плод на запалянковщина. Като че ли всяка година този негодник успява да направи хладнокръвна и безпощадна дисекция на моя любим отбор. Само преди месец Мeнинг за кой ли път разпердушини защитата на Канзас Сити Чийфс и ни отстрани от плeйофите. Според мен омразата към Пейтън се дължи не толкова на слабостите в характера му, колкото на силата в играта му. Мач след мач, година след година Мeнинг минава през най-големите градове на Америка с отбора си и разбива сърцата на запалянковците с великопената си игра и неочаквани импровизации. Може би арогантността е неразделна част от играта му, може би в жестовете му на игрището има логика, може би коментарите му в медиите преследват някаква цел. Съдбата на силните е да бъдат мразени и Пейтън е научен от баща си да разбира тази истина и да живее в хармония с нея.
Най-тежката артилерия в арсенала на критиците на Пейтън е липсата на титли в резюмето му. Въпреки рекордите, въпреки неповторимите подавания и безбройните спечелени мачове Мeнинг никога не е печелил шампионска титла. Нито в колежа, нито в НФЛ. Един от най-често задаваните въпроси тук е: Да, много е добър, но ще може ли някога да спечели голям, важен мач? Все по-често сравняват Мeнинг със спортисти като Карл Mалуон и Чарлз Баркли, които бяха легенди, но така и не можаха да увенчаят забележителните си постижения с шампионска титла. Като че ли някакво проклятие тегнеше върху главата на Пейтън и той така и не успяваше да се добере до заветната финална линия. Миналата неделя Индианаполис Колтс се сблъскаха с династията Ню Инглънд Пейтриътс, водена от куотърбека Том Брeйди, чиито три титли винаги са били трън в окото на Мeнинг. На собствения си стадион Индианаполис бързо бяха поведени с 21 на 3. Мачът бе директно елиминиране, така че нещата изглеждаха безнадеждни, а
трибуните бяха станали по-тихи от Китен през зимата
Никoй не вярваше в чудо... Никoй освен Пейтън.
Той посипа главите на съотборниците си с жестове, крясъци и нецензурни изрази и сякаш ги зарази с енергията си. Събудени от летаргията, играчите повярваха в невъзможното и се раздадоха докрай. Пасовете на Мeнинг започнаха да летят по цялото игрище, изстреляни под най-различни ъгли и oт най-невъзможни ситуации право в ръцете на вдъхновените му съотборници. Малко по малко авансът се стопи и секунди преди края колтовете се добраха на един последен шанс разстояние от победата. Този път късметът не изневери на Пейтън и невероятната му ръка почти еднолично отстрани омразния съперник. Изпълнените с напрежение последни две минути на този мач вече са сочени като едни от най-красивите моменти в историята на американския футбол. Победата прати Индианаполис на Супербоул, който ще се състои в Маями тази неделя. Колтовете ще се сблъскат със симпатичния отбор на Чикаго Беърс, но според повечето специалисти шансовете са на страната на Индианаполис. Супербоул е грандиозен спектакъл и както винаги и тази година самият двубой ще бъде засенчен от лудницата, съпътстваща събитието. Както винаги ще се събере каймакът на Холивуд и на корпоративна Америка; както винаги билетите ще струват колкото Фолксваген на старо; както винаги рекламното време ще се продава за по няколко милиона на минута; и както винаги поредната поп звезда (Принc) ще изнесе посредствен концерт на полувремето.
В цялата тази суматоха някои от нас ще се опитат да следят и развитието на мача, който е от огромно значение за два чудесни отбора, стигнали до големия финал след десетки години, белязани от посредственост и лош късмет. Аз определено не обичам Пейтън Менинг, но не мога да не го уважавам като професионалист и осъзнавам, че такива уникални спортисти като него се броят на пръстите на ръката на късоглед дърводелец. Много от проблемите на обществото нямаше да съществуват, ако повече хора подхождаха към работата си като Менинг - с всеотдайност и патологично внимание към най-малкия детайл. В неделя ще бъда на страната на Чикаго, но ако Индианаполис спечели, ще се радвам за Пейтън. Той заслужава титлата и ако тя стане негова, това ще е напълно закономерно и ще вкара живота му там, където винаги му е било мястото - в една прецизна, продължителна и все още възходяща перфектна траектория.


--------------------
Новият "Ювентус Люфле", с мнооого пълнеж...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hri100
коментар 16 Jul 2008, 09:42
Коментар #13


I LOVE JU
******

Група: Ветерани
Коментари: 8 100
Регистриран: 22-July 06
Град: емниц
Потребител No.: 159
Фен клуб: 677/284Цитат(snitch @ Feb 6 2008, 01:17 AM) *
Хаха както няма и негър хокеист или негър скиор .
Иначе в егбол има наистина повече мислене и тактика , но че е по интригуващо .. мухахха. Пък и баскета не е толкова проста игра


--------------------
Новият "Ювентус Люфле", с мнооого пълнеж...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hri100
коментар 16 Jul 2008, 09:42
Коментар #14


I LOVE JU
******

Група: Ветерани
Коментари: 8 100
Регистриран: 22-July 06
Град: емниц
Потребител No.: 159
Фен клуб: 677/284Цитат(snitch @ Jul 15 2008, 09:28 PM) *
Оперираха коляното на Пейтън Менинг

Пейтън Менинг претърпя операция на коляното и се очаква да почива между четири и шест седмици. Куотърбекът на Индианаполис е получил възпаление на капачката, вследствие на травма от мача срещу Сан Диего на 13 януари. Консервативното й лечение не е дало търсения резултат и в неделя Менинг се е събудил със силно подуто коляно. По думите на президента на "жребците" Бил Полиан участието на плеймейкъра в предсезонния лагер, стартиращ на 25 юли, не е застрашено.

"Вече съм на 32. Започвам 11-ия си сезон в Лигата. Благодарение на чудесната работа на офанзивната ни линия се чувствам доста по-млад и се надявам, че пред мен има още сезони", коментира Менинг, който не е пропуснал нито един мач на Индианаполис от 1998 г. насам. Плеймейкърът е със 160 поредни участия, като сред действащите играчи в НФЛ няма друг с подобна серия.

Тази персона, звезда на американския хандбал , има фенове и тука .


--------------------
Новият "Ювентус Люфле", с мнооого пълнеж...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
snitch
коментар 16 Jul 2008, 10:45
Коментар #15


Juventus champion
******

Група: Ветерани
Коментари: 9 099
Регистриран: 26-February 06
Град: Велико Търново
Потребител No.: 32А така , защо с цитати , тука май трупаме коментари за бройки .Влизаш ми в черния списък . busted_cop.gif
А Пейтън Менинг е също толкова известен с това , че е изключително спорна и антипатична за повечето фенове на американ нандбал личност .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hri100
коментар 16 Jul 2008, 10:54
Коментар #16


I LOVE JU
******

Група: Ветерани
Коментари: 8 100
Регистриран: 22-July 06
Град: емниц
Потребител No.: 159
Фен клуб: 677/284Цитат(snitch @ Jul 16 2008, 11:45 AM) *
А така , защо с цитати , тука май трупаме коментари за бройки .Влизаш ми в черния списък . busted_cop.gif

Обясних вече, за да може чудесните постове на bianconero27 да си се запазят първи - все пак в тях е обяснено правилата на играта и т.н.. Ако имаш по добра идея, давай. wink.gif
Цитат(snitch @ Jul 16 2008, 11:45 AM) *
А Пейтън Менинг е също толкова известен с това , че е изключително спорна и антипатична за повечето фенове на американ нандбал личност .

Така е, в статията си го пише. wink.gif Само че има нещо магинетично и величествено (поне за мен) под тая повърхностна маска....
Хоп, още един пост за бройка. ap.gif


--------------------
Новият "Ювентус Люфле", с мнооого пълнеж...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JuventiKnow
коментар 16 Jul 2008, 16:45
Коментар #17


Juventus champion
******

Група: Фенове
Коментари: 8 602
Регистриран: 26-March 07
Град: Дряново
Потребител No.: 430Доста интересни неща си преместил hri100 smile.gif Аз досега несъм се ровил в "Други спортове" и небях ги чел, но сега ги изчетох и са доста интересни post-294-1159107520.gif

Това че твоя любимец Пейтън няма сериозна контузия последните 9 години в спорт като АФ е наистина впечатляващо ohmy.gif Начина му на подготовка пък за всеки мач трябва да служи за пример на всеки млад спортист, без значение с какъв точно спорт се занимава.


--------------------
JUVENDETTA...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
JuventiKnow
коментар 18 Jul 2008, 02:42
Коментар #18


Juventus champion
******

Група: Фенове
Коментари: 8 602
Регистриран: 26-March 07
Град: Дряново
Потребител No.: 430Куотърбек реже пръст на брат си


Куотърбекът на Маями Джош МакКаун за малко не остана без показалеца на дясната си ръка. Новото попълнение на "делфините" режел дърва в дома си в Джаксънвил, Тексас, когато брат му Люк, куотърбек на Тампа Бей, го закачил с моторния трион. За щастие Джош дръпнал навреме ръката си и се отървал "само" с шест шева. Въпреки инцидента плеймейкърът на Маями се очаква да бъде готов за началото на предсезонния лагер.

"Джош не е спирал да упражнява пасове и дори играе по девет дупки голф всеки следобед", разсея съмненията агентът на МакКаун Майк МакКартни.

Преминал от Оуклънд в Маями през февруари и подписал двугодишен договор на стойност $6.25 млн. Джош ще се бори за титулярното място в най-слабия тим от изминалия сезон с Джон Бек и новобранеца Чад Хени. Ако спечели титулярно място МакКаун ще бъде 13-ият куотърбек на "делфините" след отказването на Дан Марино през януари 2000 г.

----------------------------------


Ню Орлийнз взеха Шоки, Вашингтон – Джейсън Тейлър


Шампионите НЙ Джайънтс приеха офертата на Ню Орлийнз за трансфер на скандалния тайтенд Джеръми Шоки. Гигантът, който счупи крак през декември и пропусна феноменалния път към титлата на "гигантите", бе разменен срещу правото на избор във втория и петия кръг на драфта догодина. По информация на FoxSports същата оферта е била отхвърлена през април.

Завършил университета Маями Шоки бе избран под №14 в драфта през 2002 г. В кариерата си има уловени 371 паса за общо 4228 ярда и 27 отбелязани тъчдауна. Още преди контузията си Шоки се бе изпокарал със съотборниците заради недостатъчната му по негова преценка роля в атака. В последствие тайтендът се скара със съсобственика на отбора Стийв Тиш, който му нареди на стои в ложата му по време на Супербоул XLII вместо да бъде при съотборниците си край тъчлинията. А за капак през май по време на първия лагер за новия сезон Шоки се разкрещя на генералния мениджър Джери Рийз и двамата трябваше да бъдат разтървавани.

В нов отбор ще играе и Джейсън Тейлър, който премина от Маями във Вашингтон срещу правото на избор във втория кръг на драфта през 2009 г. И шестия кръг през 2010 г. Ендът още през март бе обявил, че няма да играе повече за "делфините", но шефът на футболните операции на тима Бил Парселс отказваше да го пусне, докато не получи достатъчно добра оферта. В същото време в събота още на първата си тренировка Вашингтон изгубиха титулярът Филип Дениълс (коляно) и резервата Алекс Бъзби (скъсан ахилес), като и двамата ще пропуснат целия предстоящ сезон. "Имаме късмет, че играч от калибъра на Джейсън бе на трансферния пазар. Моментът бе подходящ и бяхме длъжни да го привлечем", коментира изпълнителният вицепрезидент на "червенокожите" Вини Серато.

Тейлър не е пропуснал мач в последните осем сезона, като за този период има записани 100.5 сака. 34-годишният ветеран бе избран за "Защитник №1 в НФЛ" през 2006 г.


--------------------
JUVENDETTA...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
JuventiKnow
коментар 29 Jul 2008, 02:58
Коментар #19


Juventus champion
******

Група: Фенове
Коментари: 8 602
Регистриран: 26-March 07
Град: Дряново
Потребител No.: 430Опаа Христо:


Оперираха коляното на Пейтън Менинг


Пейтън Менинг претърпя операция на коляното и се очаква да почива между четири и шест седмици. Куотърбекът на Индианаполис е получил възпаление на капачката, вследствие на травма от мача срещу Сан Диего на 13 януари. Консервативното й лечение не е дало търсения резултат и в неделя Менинг се е събудил със силно подуто коляно. По думите на президента на "жребците" Бил Полиан участието на плеймейкъра в предсезонния лагер, стартиращ на 25 юли, не е застрашено.
"Вече съм на 32. Започвам 11-ия си сезон в Лигата. Благодарение на чудесната работа на офанзивната ни линия се чувствам доста по-млад и се надявам, че пред мен има още сезони", коментира Менинг, който не е пропуснал нито един мач на Индианаполис от 1998 г. насам. Плеймейкърът е със 160 поредни участия, като сред действащите играчи в НФЛ няма друг с подобна серия.


Дано това с жълтите букви е вярно smile.gif


--------------------
JUVENDETTA...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
hri100
коментар 29 Jul 2008, 04:30
Коментар #20


I LOVE JU
******

Група: Ветерани
Коментари: 8 100
Регистриран: 22-July 06
Град: емниц
Потребител No.: 159
Фен клуб: 677/284Цитат(bianconero27 @ Jul 29 2008, 03:58 AM) *
Опаа Христо:

Новината я има точно 5 поста по-нагоре, пак спиш. tongue.gif
Цитат(bianconero27 @ Jul 29 2008, 03:58 AM) *
Дано това с жълтите букви е вярно smile.gif

Споко бе, Пейтън е машина. wink.gif


--------------------
Новият "Ювентус Люфле", с мнооого пълнеж...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

8 страници V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

 Олекотена версия Час: 28th September 2020 - 01:25ч.

> Forum Information:

Copyright: © www.juventus-bulgaria.com 2006 - 2012. Всички права запазени.
Author: Екип на Juventus-Bulgaria.Team
Powered by: Sport Media Group
Partners: